Headline

< terug
Door Jasper - oud-lid NSR

Tijdens mijn tijd bij NSR volgde ik een pioniersgroep over gerechtigheid. Daar leerde ik dat Jezus veel vaker over geld en gerechtigheid dan over persoonlijke genade predikte. Hij sprak over het evangelie in de brede zin: herstel brengen in alle relaties en recht brengen aan de onderdrukten. Of zoals in Spreuken 21:3 staat: ‘De Heer heeft liever dat je eerlijk en rechtvaardig handelt dan dat je een offer brengt.’ De vraag is: hoe breng je dit in de praktijk?

Mijn studententijd was het moment dat ik voor mijzelf de simpele conclusie trok: de tijd tussen 9 en 5 gaat voor de rest van je leven het gedeelte van de dag zijn dat je de meeste energie hebt. Beter zet je je energie dan in voor iets waar je in gelooft en iets waarbij je bijdraagt aan het bouwen van Gods Koninkrijk! Waarvan je kan zeggen dat je je uiteindelijk inzet voor het rechtvaardiger maken van de wereld. 
Persoonlijk blijf ik me verbazen over onrecht in systemen. Soms zijn dat grote dingen, zoals dat wereldwijd nog altijd de hoeveelheid slaven toeneemt. Op andere momenten zijn dat minder grote dingen, zoals dat bijna alle IT-consultants of accountants eenzelfde uurloon rekent voor een commercieel bedrijf als voor een stichting. 

Gaan!
Waar begin je dan om hier het verschil in te maken? Ik merk dat het vaak een kwestie van gewoon gaan is! Bewegen in de richting waarvan je gelooft dat het goed is. Een stilliggend schip kun je niet besturen. Als je onderweg gaat en je bereid bent om het stuur ook uit handen te geven, zul je bijgestuurd worden. Het volgen van Jezus is niet een soort ‘add-on’ of iets dat er bijkomt; Hem volgen vraagt alles van je. God roept ons om recht te brengen in alle aspecten van de maatschappij: nu als student en later als je werkt kan jij bijdragen aan het rechtvaardiger maken van deze wereld. 

Te vinden wat dan die richting is, is iets waar ik actief God voor zoek. Voor mij zijn dat mijn vaste rondjes buiten lopen waar ik tijd neem om te bidden en om mijn gedachtes bij God te brengen. Dit leidde er toe dat ik er ruim een jaar geleden voor koos om met mijn marketing bureau alleen nog klanten aan te nemen die met duurzaamheid of sociale impact bezig zijn. Dit houdt soms in dat ik tegen lucratieve opdrachten nee moet zeggen, waar ik wel gemakkelijk weer een maand salaris van mijn team van kan betalen. 

Aanklooien met God
Door ergens nee tegen te zeggen, komt er juist ruimte voor nieuwe kansen. Naast ons marketingbureau, hebben we een webconcept opgezet voor stichtingen en ben ik medeoprichter van een platform voor duurzaam en eerlijk geproduceerde kleding. Hiermee probeer ik kleine stappen te zetten naar het eerlijker maken van de systemen waar ik mij tegelijkertijd over frustreer. 

Ik weet niet of je dit gevoel van frustratie herkent? Zelf vertel ik het liefst over dingen waar ik al lang uit ben, wil ik al 3 stappen verder zijn en alles op de rit hebben. Voor mijn gevoel is dit artikel nog te vroeg en ben ik hier nog steeds zoekende in. De realiteit is dat ik soms ook maar wat aanklooi. Gelukkig voelt het wel als aanklooien samen met God!