Headline

< terug
Studenten zetten zich in voor vluchtelingen

God vraagt van ons zorgzaam te zijn voor vreemdelingen. Onder andere in Leviticus 'En wanneer een vreemdeling bij u in uw land verblijft, zult u hem niet onderdrukken. Als een onder u geboren Israëliet zal u de vreemdeling gelden, die bij u verblijft; u zult hem liefhebben als uzelf, want u bent vreemdeling geweest in het land Egypte: Ik ben de HEERE, uw God.' Jezus vertelt zelf ook over vreemdeling zijn. Het goede dat je voor je naaste doet ziet Jezus alsof het voor Hemzelf gedaan is. Hierbij hoort ook het onderdak verlenen aan de vreemdeling (Mat. 25:25-36). Sommigen hebben hierdoor onwetend engelen geherbergd. (Hebr. 13:2)deze tekst komt uit een folder van Stichting Gave.

Rianne en Lisanne zijn onderweg met vluchtelingen, en delen hier iets van hun verhaal.

Hoe het allemaal begon

Een leerkracht op een basisschool van het AZC in Onnen merkte dat er bij de broers en zussen van de kinderen die zij les gaf, veel behoefte was aan contact met leeftijdsgenoten. In tegenstelling tot de kinderen in basisschoolleeftijd hebben hun oudere broers en zussen geen leerplicht, waardoor ze dagen thuis zitten. Deze vraag kwam bij Mariël de Vos terecht, medewerker van NSV. Zij is (staf-)lid van N.S.G. geweest en via haar kwam het bericht op de N.S.G. facebook: een oproep voor studenten die het leuk zouden vinden om af en toe contact te hebben met vluchtelingen van dezelfde leeftijd. Hieruit is een kleine groep ontstaan van zo’n 20 leden, waarvan 5 echt actief, waaronder Lisanne Horlings en ik (Rianne Wennemars). We kennen elkaar vanuit het dispuut (Squadra Unita) en zijn daar vriendinnen geworden. We zijn door de leerkracht gekoppeld aan een Syrisch gezin. Twee dochters die bij elkaar wonen in stad Groningen, terwijl hun moeder en nog een dochter en zoon elders in de provincie Groningen wonen.
 

Onze motivatie/ervaring

Lisanne en ik willen graag leven zoals Jezus dat van ons vraagt en zoals Jezus leefde. Wij geloven dat als iedereen op aarde zou leven zoals Jezus dat zou willen, dat het dan een ontzettend mooie wereld zou zijn. Met deze gedachte in ons achterhoofd vinden we het ontzettend belangrijk om er voor andere mensen te zijn en de naastenliefde uit te dragen. We hopen hiermee ook anderen te inspireren, een soort van Pay it Forward (film). Er is ontzettend veel negatief geluid in de media te horen over de vluchtelingenopvang. Het is wellicht niet de beste oplossing om alle vluchtelingen hierheen te halen, maar het is ook niet de beste oplossing om vluchtelingen aan hun lot over te laten. Wat als wij in zo’n verschrikkelijke situatie zouden zitten? Precies, dan zouden we ook geholpen willen worden.

Omdat vluchtelingen momenteel zo’n hot item zijn en onder veel studenten ook leeft, heb ik (Rianne) mede met o.a. Mariël de Vos en Evert Sulman (initiatiefnemer van Groningen Verwelkomt Vluchteling) Student Verwelkomt Vluchteling opgezet. Van twintig leden zijn we inmiddels uitgegroeid naar een groep van 250 leden en wordt het steeds groter opgepakt.
 

Uitwerking

Afgelopen week had ik, Rianne, een leuk gesprek met de twee meiden over de Koran en de Bijbel. Ze gaven aan dat wanneer ze het Nederlands steeds beter gaan beheersen, graag eens mijn Bijbel willen lenen om te lezen.
Aankomende week gaat een van de meiden die we helpen trouwen. Samen met Mariël hebben we voor haar een mooie trouwjurk kunnen vinden die ze mag lenen. Het is mooi om te zien dat veel mensen mee willen denken om haar er echt als een mooie bruid uit te laten zien.
 

Wat wij kunnen betekenen?

Het leven in een AZC is saai en ongemakkelijk. De vluchtelingen kunnen er vaak niks anders dan wachten, terwijl familieleden in Syrië in een gevaarlijke situatie zitten. Vluchtelingen zijn vaak zo blij met positief contact met mensen uit Nederland. Sluit je aan bij deze beweging door in woord en/of in daad de vluchtelingen te supporten bij jou in de regio. 

Zoek elkaar op binnen de vereniging/stad, raak betrokken bij lokale initiatieven en kom bijvoorbeeld naar de trainingsdag georganiseerd door Stichting Gave, 13 februari in Amersfoort. Houd verder de facebook groep Onderweg met Vluchtelingen in de gaten, met berichten van studenten, voor studenten over dit onderwerp.