Headline

< terug
‘Laten we als studenten opstaan tegen moderne slavernij’

Sanne van der Vlist, lid van Navigators Utrecht, deed mee aan de 24 Justice Experience van International Justice Mission (IJM). Samen met medestudenten werd ze 24 uur opgesloten. Ze moesten zichzelf bevrijden en hoorden indringende verhalen over moderne slavernij. “Ik hoop dat wij als studenten met elkaar gaan opstaan tegen dit verschrikkelijke onrecht.”
 
Hoe heb je de 24 Justice Experience ervaren?
“Fysiek was het pittig. Tegelijk was het heel waardevol om deze 24 uur apart te zetten. Door de combinatie van bezinning, verhalen over slavernij en de fysieke opdrachten, ga je meer beseffen wat moderne slavernij betekent. Het is heel mooi om als groep of dispuut op deze manier bezig te zijn met een maatschappelijk vraagstuk én bij te dragen aan een oplossing. Het is een heel ander soort activiteit dan ik gewend ben, maar het was heel inspirerend om mee te maken!”
 
Wat raakt jou in de verhalen van IJM over moderne slavernij?
“Verhalen van onrecht raken mij het meest. Mensen die hun macht misbruiken en profiteren van kwetsbare mensen. Zoals kinderen die op jonge leeftijd seksueel misbruikt worden; families die generaties lang als slaaf moeten werken om hun schuld terug te betalen of misbruikte vrouwen die denken dat zijzelf de schuldigen zijn. Het is verschrikkelijk om te zien dat egoïsme en eigenbelang heersen en dat dit letterlijk mensenlevens kost. Gelukkig is er ook een andere kant. Het is fantastisch om te zien dat mensen hun leven riskeren om mensen te redden uit slavernij en dagelijks hoop brengen; zij schijnen als lichtjes op donkere plekken.”
 
Wat is jouw droom voor de mensen die vastzitten in slavernij?
“Dat zij vrijheid mogen ervaren en de mogelijkheid krijgen om te werken aan een hoopvolle toekomst. Iedereen heeft het recht te mogen genieten van de mooie dingen die God ons heeft gegeven.”
 
Wat wil je verder kwijt?
“Ik hoop dat wij als studenten en jongeren met elkaar opstaan tegen slavernij en een verschil gaan maken! Tijdens de experience kwam er een Franciscaanse zegenbede langs die mij inspireerde. De zegenbede eindigt zo: ‘Moge God ons zegenen met zoveel dwaasheid dat we geloven een verschil te maken in de wereld. Zodat we kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is.’ Dat is ook mijn verlangen!”
 

Over de 24 Justice Experience: 

Liana werd door haar eigen moeder tot slaaf gemaakt. Dag na dag werd ze gedwongen om seks te hebben met jonge en oude mannen. Nu is Liana bevrijd en moeten de daders (onder wie haar moeder) boeten voor hun misdaden. Nog steeds worden meer dan 2 miljoen kinderen uitgebuit in de seksindustrie. Jullie kunnen als vereniging, genootschap, jaarclub of dispuut meevechten tegen dit gruwelijke onrecht. Dat kan door mee te doen aan de 24 Justice Experience! Ontdek meer op www.ijmnl.org/24je.