Headline

< terug

Laatst kwamen er twee vriendinnen bij mij op bezoek. Ik had net die week een kerstboom opgezet en ik dacht dat het leuk zou zijn om een kleinigheidje voor hen onder de boom te leggen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik haalde wat lekkere chocolaatjes en legde ze leuk ingepakt onder de boom.

Toen ze binnenkwamen begroetten we elkaar en begonnen we te kletsen over de week. Eén van mijn vriendinnen was heel enthousiast over mijn kerstboom (hij is ook ge-wel-dig). Toen ze wat dichterbij kwam zag ze een pakje met haar naam erop. Ze keek me aan met een grote glimlach en zei: ‘Hé, mijn naam staat op dat pakje’. Ik grinnikte terug; ‘Nou, als je naam er op staat is het denk ik voor jou’. Ze keek me verwonderd en verbaasd aan maar pakte het pakje met de lekker chocolaatjes. Zo blij als een kind!

'Random acts of kindness'; misschien ken je het begrip wel. Spontaan iets aardigs doen voor de ander. Voor mij laat dit verhaal zien hoe leuk dit soort acties zijn voor zowel de gever als de ontvanger. Ik genoot van de voorpret om me in te beelden hoe ze zouden kijken als ze de pakjes zouden ontdekken. En natuurlijk genoot ik van de blije hoofden van mijn vriendinnen toen ze de pakjes vonden. Leuke, spontane daden van vriendelijkheid zijn niet klein; ze geven vreugde en ze creëren verbinding.

Sommige van jullie zullen de komende weken kerstvakantie hebben. Alle tijd dus om iets leuks te doen voor een ander! Dus ik wil je een kleine uitdaging meegeven. Maak een lijstje met 10 ‘acts of kindness’ en verspreid de vreugde. Of nog leuker; doe dit samen met een vriend of vriendin. Mocht je niet zoveel inspiratie hebben dan zijn hier wat tips:

  • Koop een bosje bloemen voor een vreemde
  • Schrijf een brief aan iemand die een verschil heeft gemaakt in jouw leven
  • Bak een taart voor je buren
  • Geef iemand een lange, goede knuffel
  • Koop of maak 5 mooie kaartjes en stuur ze naar mensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken
  • Bel je opa of oma spontaan op
  • Verras je huisgenoot eens met een lekker ontbijtje op bed
  • Stop een paar briefjes met inspirerende, mooie teksten onder de ruitenwissers van de auto’s in je straat
Doe jij mee?!

Door: Marlies Hoekman
Staf NSV