Headline

< terug

In het tweede jaar van zijn studie gaat Joost Schouten op kamers en wordt hij lid van NSA. Een overgang die meer consequenties heeft dan hij had voorzien. Gaandeweg gaat het minder goed met hem en gaan zijn studieresultaten achteruit. Op het moment dat hij aan zijn bestuurstaak zou gaan beginnen, komt Joost met een burn-out thuis te zitten.

NSA
Na de middelbare school werden mijn vrienden en ik allemaal lid bij NSV. Een stuk of 8 bij NSL, één bij NSR en ik bij NSA. Ik vond het fantastisch! Vanaf het moment dat het eerste fluitsignaal klonk bij het noviciaat zat ik er al helemaal in.
In mijn derde jaar ben ik gevraagd om quaestor te worden. Ik had me aangemeld als 'blanco' bestuurslid en gezegd: ‘Ik stel mezelf beschikbaar. Kijk maar of ik een aanvulling ben op het team; dan doe ik het graag.’ Zodoende ben ik bestuurslid geworden.

Hoge druk
In eerste instantie had ik helemaal niet door dat het minder goed met mij ging. Mijn studieresultaten gingen achteruit en dat vond ik wel lastig. Toch koos ik ervoor om drie dagen in de week te gaan werken terwijl ik ook nog een vak volgde. Terugkijkend vluchtte ik in druk bezig zijn, wat denk ik de voedingsbodem voor de burn-out is geweest. Er ontstond een sluimerende druk die er eerst niet was.
In augustus kwam ik, op de vooravond van de start van mijn bestuurstaak, ziek terug van vakantie. Toen ben ik bij een psycholoog geweest en die zei: ‘Je hebt gewoon een burn-out.’

Burn-out
De eerste 4 maanden zat ik echt aan de grond. De dagen trekken traag aan je voorbij. Ik kon toen nog geen kopje koffie zetten. Op het moment dat ik niet meer zo goed wist wat er aan de hand was met mij, heb ik tegen God gezegd: ‘Ik heb U nodig want ik zie het allemaal niet meer zitten.’ Ik heb daarin wel ervaren dat God bij me was. In februari kreeg ik via de huisarts een psycholoog en een burn-out coach toegewezen. Die combinatie zorgde ervoor dat er echt aan herstel gewerkt kon worden.

Een conclusie uit die gesprekken was dat ik heel kritisch was over mijn prestaties en ik faalde in mijn ogen. Ik presteerde niet, dus was ik minder dan anderen. Vervolgens maakte ik met de psycholoog een lijst van eigenschappen van mijzelf die wel positief waren en op dat moment dacht ik: ‘Oh wacht het zit heel anders.’ Ik liet mijn eigenwaarde afhangen van hoe succesvol ik was in mijn studie. Toen studeren niet meer lukte, stortte voor mijn gevoel mijn hele wereld in elkaar.
 
Verandering
Deze periode heeft me veel perspectief gegeven. Eerst dacht ik: ik ga er gewoon voor en dan zie ik wel waar ik eindig. Nu weet ik dat het niet om mij draait. Er is veel meer in deze wereld, er zijn mensen die lijden waar je iets voor kunt betekenen. Ik heb ontdekt dat er kansen zijn die ik van God heb gekregen en daar ga ik graag mee aan de slag.

Wat ik anderen wil meegeven is: focus je op wat je echt belangrijk vindt en denk daar langer over na dan 5 minuten. Ga er een keer goed voor zitten! Het leven is keuzes maken en sommige dingen moet je aan je voorbij laten gaan. Je kunt niet overal de beste in zijn en overal je tijd in steken. Forceer jezelf ook niet om alles leuk te moeten vinden. Het is niet erg dat alles niet altijd even leuk is. Zie jezelf niet als het einddoel maar denk erover na wat God voor je zou willen.