Headline

< terug
“Catch for us the foxes, the little foxes..”

Radicaal. Bekeken vanuit z’n Latijnse oorsprong, radix - wortel, duidt het niets anders dan dat je geworteld bent en dus een bepaalde voedingsbodem hebt. Dat geldt voor iedereen: je haalt altijd je voedingsstoffen, voldoening en vervulling ergens vandaan. En dat uit zich vaak in hoe je leeft, wat je wel of niet doet, ‘de vrucht’ die je draagt.

Wel of niet radicaal is eigenlijk helemaal geen relevant vraagstuk. De vraag is meer wáár je wortels liggen en hoe goed je het wortelgestel onderhoudt; noem het geestelijk tuinieren. Het vraagt lef, overtuiging en aandacht om hier werk van te maken.

In hoofdstuk twee van Hooglied, het liefdesgedicht bij uitstek, bejubelt de bruid haar aanstaande bruidegom in alle mogelijke bewoordingen. Rozen, lelies, appelbomen, vijgenbomen, wijngaarden - geen enkele metafoor wordt ongemoeid gelaten. De relatie tussen de bruid en de bruidegom is er één van bloei, van vrucht en van leven. Vanuit het niets doemt echter een roodbruine vacht op: “Vang voor ons de vossen, de kleine vossen die de wijngaarden te gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien.. (Hooglied 2:16)”. Vossen in de wijngaard. Bad news. Ze eten de vruchten op en ondermijnen het wortelgestel van de wijnstok. Bad news indeed.

In Johannes 15 vergelijkt Jezus onze relatie met hem ook met een wijngaard en de uitwerking van die relatie in ons leven. De volledige toepassing van deze analogie is belangrijk. Het is het essentieel dat we 1) innig verbonden blijven met de rank, Jezus, en 2) beducht zijn op de ondermijnende activiteiten van kleine vossen.

Vosjes. Let op het verkleinwoord! Veelal gaat het in ons eigen leven om relatief kleine dingen die we gedogen: mijn handelen, wat ik wel of niet doe; hoe ik spreek, welke woorden ik gebruik, welke grappen ik wel of niet maak; hoe ik denk, welke gedachten ik wel of niet koester (in boosheid, afgunst, wrok, begeerte, lust); hoe ik mijn tijd spendeer en prioriteer. Kleine vosjes, grootse gevolgen. Hoe bont laat je het worden?

Ten diepste laten de vosjes in mijn leven zien waar ik voor leef en waar mijn hart naar uit gaat. Waar mijn wortels liggen. Hoe serieus neem jij de oproep om werk te maken van je wortelgestel? Hoe en waar ben jij radicaal, geworteld? Het vergt keuzes maken, pro-actief handelen, ongemak niet uit de weg gaan. Dat ontken ik niet. Voor mezelf betekent dit dat ik in de afgelopen 40-dagen tijd gestopt ben met Netflix; iets waar ik mezelf in kan verliezen, wat enorm veel tijd kost en waar ik keer op keer oogluikend en stilzwijgend instem met de overschrijding van alles waar ik in geloof voor sta. Het blijkt een gouden keuze. Het geeft me weer tijd om bezig te zijn met het ware heroïsche verhaal, de belangrijkste narratieve lijn in mijn leven. Het verhaal van Koning Jezus.