Headline

< terug

Het overkomt iedereen wel eens: door de drukte vergeet je Bijbel te lezen, je bent te moe om te bidden of besteedt een triade-avond aan bijpraten in plaats van Bijbelstudie. Maar wat als je leven zó is dat er amper tijd overblijft voor je geloof? Of, nog erger… wat als de overheid er alles aan doet om jou bij de kerk weg te houden?
 
“Mijn wekker gaat elke ochtend om zes uur af”, vertelt de Chinese student Xiao Ling*. “Ik eet een kom noedels terwijl ik met klasgenoten naar de bus loop. Stipt acht uur zitten we in de collegezaal, klaar voor een lesdag tot half zes. Als ik om zes uur thuiskom eet ik wat en daarna moet ik direct aan de studie. Dit duurt meestal een paar uur. Er is geen tijd voor ontspanning en zéker geen tijd voor kring of activiteiten van de kerk. Ik besteed ook de hele zaterdag aan schoolwerk, dus op zondag ben ik zo uitgeput dat ik alleen maar wil slapen.”
 
Eeuwige competitie
Veel Chinese jongeren hebben last van deze uitputting. Waarom? Competitie. Competitie om toegelaten te worden tot een goede school, uit te blinken als student en om een goede baan te krijgen. Chinese studenten leren niet kritisch te denken of vragen te stellen, maar om de juiste techniek te ontwikkelen om hoog te scoren op toetsen.
 
De resultaten van studenten bepalen of docenten hun baan mogen houden. Daarom drijven ze studenten tot het uiterste om goede cijfers te halen. Ouders vergelijken hun kinderen met anderen en als hun kind niet de gewenste resultaten behaalt, geven ouders docenten hier de schuld van, wat de vicieuze cirkel af maakt.
 
Vervolging van jonge christenen – Afschrikmiddel of kans?
In 2018 stelde de Chinese overheid wetten in die:
1. Kinderen en jongeren onder de 18 verbieden naar bijeenkomsten van de kerk te gaan
2. Zomer- of winterkamp voor jongeren verbieden
3. Jonge christenen waarschuwen of zelfs beboeten als ze medescholieren over hun geloof vertellen 

Overtredingen op deze wet kunnen beboet worden of resulteren in een strafblad, beperkingen vanuit een opleiding of extra strenge controles door de overheid. Deze strenge maatregelen schrikken christelijke jongeren af, ze durven vaak niet meer naar een kring of kerkdiensten. Ook komt het voor dat ouders uit angst hun kinderen niet meer aanmoedigen om naar de kerk te komen. In plaats daarvan zetten ze hun kinderen onder druk om meer tijd aan de studie te wijden en minder aan activiteiten van de kerk.
 
Al deze maatregelen dwingen kerkleiders om creatieve manieren te bedenken om de jeugd bij de kerk te betrekken. Hoe ze dit aanpakken? Dat lees je op de website van Open Doors.  
 
Neem jij vandaag een paar minuten de tijd om te bidden voor christelijke Chinese jongeren?*Xiao Ling is een gefingeerde naam. De persoon op de foto is niet "Xiao Ling".