Headline

< terug

Titia Bijma (25) heeft flink wat jaartjes van het ‘Navigator-leventje’ genoten. Ze is vier jaar lid geweest bij Navigators Studentenvereniging Enschede, twee bij Nijmeegse Studentenvereniging de Navigators en afgelopen jaar volgde ze ook het NSV trainingsjaar Naventure. Titia is super gepassioneerd over het thema duurzaamheid en gelooft dat het tijd is dat we als christenen ons meer bewust worden van onze rol hierin.

"Ik ben super dankbaar voor mijn tijd bij NSE en NSN. Bij Navigators ga je echt de diepte er is veel openheid en aanmoediging om op een andere manier over het geloof na te denken dan je gewend bent. Bovendien heb ik er heel veel goede vriendschappen aan overgehouden.

Tijdens mijn studententijd is ook mijn enthousiasme voor duurzaamheid ontstaan. Bij NSN heb ik onder andere een jaar een kring geleid over dit thema. Nu mag ik aan de slag bij een kennisplatform over mobiliteit en ruimtelijke ordening, waar ik vooral bezig ga met het ondersteunen van gemeentes bij het vormgeven van duurzame mobiliteit."
 

Om dat te ontdekken moest ik leren om Hem de ruimte geven om te spreken in mijn leven, ook als dat betekende dat ik dingen moest opgeven of veranderen.

Hart voor duurzaamheid
"In het jaar dat ik een kring leidde over duurzaamheid was ik nog niet zo bewust met dat onderwerp bezig. In dat jaar ben ik dit veel belangrijker gaan vinden en ben ik meer op zoek gegaan naar Gods wil voor de wereld. Om dat te ontdekken moest ik leren om Hem de ruimte geven om te spreken in mijn leven, ook als dat betekende dat ik dingen moest opgeven of veranderen. Dit was voor mij een proces en niet iets van de ene op de andere dag. Ik dacht eerst: 'Ik vind vlees veel te lekker, dat ga ik echt niet opgeven.' Maar op een gegeven moment kwam daar een verandering in.

Ik ontdekte dat er veel in de Bijbel staat over hoe belangrijk God het vindt dat wij opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en goed voor de schepping te zorgen. Dit uitleven is zeker niet altijd makkelijk. Onze maatschappij is nu zo ingericht dat veel producten slecht zijn voor het milieu of gemaakt worden door middel van kinderarbeid. Al ontkom je er moeilijk aan, toch is het belangrijk om daarin een ander geluid te laten horen."

 
De God van verandering
"Het is niet zo dat ik vind dat iedereen alleen maar bezig moet zijn met duurzaamheid. Een ander zal zich misschien meer inzetten voor sociale gerechtigheid in de kledingindustrie of een ander mooi doel. Zo kan iedereen een eigen doel ontdekken dat bijdraagt aan een betere wereld. Mijn visie hierop is dat het vooral belangrijk is om bewust zorg te dragen voor de wereld en niet te veel gericht te zijn op je eigen gemak. Hier ben ik nu een aantal jaren mee bezig en voor mij sluit duurzaamheid helemaal aan bij mijn persoonlijkheid en verlangens voor de toekomst. God speelt hierin geen ‘rol’, maar Hij is hiermee volledig verweven en ik geloof dat Hij hierin door mij heen werkt.

Wat ik Navigators studenten wil meegeven is dat we echt vanuit de Bijbel mogen kijken naar onze keuzes. Ik heb hier nog veel in te leren en ik blijf groeien en ontdekken. Het allerbelangrijkste is en blijft natuurlijk dat we een relatie met God hebben en vanuit Zijn liefde leven, maar voor mij is duurzaamheid een thema waarmee ik mijn geloof handen en voeten mag geven. Het is zo makkelijk om te denken: 'Ik heb mijn leven goed op orde en ik vind het wel lekker zo', maar God is ook de God van verandering. Durven we op zoek te gaan naar Zijn wil, ons door Hem te laten beïnvloeden en echt andere keuzes te gaan maken?"