Headline

< terug

Jij en ik zijn van jongs af aan gewend onze sociale voelsprieten uit te steken en op te pikken wat er expliciet en impliciet gezegd, bedoeld, verwacht wordt en ons daaraan aan te passen. Niets mis mee, maar het kan doorslaan! We voelen dan verwachtingen, van onze ouders, vrienden, docenten, baas, studiegenoten, van onszelf… en kunnen daar helemaal gek van worden! Onze voeten draven door, onze handen staan nooit stil en ons hoofd maakt overuren. Help! Hoe maak je gezonde keuzes in een maatschappij vol hectiek? 

Drie overtuigingen uit het begin van de Bijbel helpen mij om grenzen te stellen. 

We lezen dat God na zijn scheppingswerk rustte. God rustte! Het woord rusten betekent ook wel ‘staken’. En staken houdt in dat je je werk neerlegt met een bepaald doel. Er is nog genoeg werk te doen, maar je kiest ervoor het te laten liggen, de boel de boel te laten om… in dit geval: op adem te komen, verfrist te raken, niet te doen maar te zijn! Als God staakt, wie zijn wij dan om altijd maar door te gaan?! 

Toen wij mensen geschapen werden, op de zesde dag, keek God naar deze wereld en zag dat het ZEER GOED was. Hij keek naar ons, nog voor we ook maar één zaadje geplant hadden, één boom water gegeven, één goed cijfer gehaald hadden … Hij keek naar ons en zag dat het zeer goed was. Gods diepe tevredenheid over ons mag ons rust geven. We hoeven niet eerst iets geweldigs te volbrengen. Het ís volbracht! In Jezus zijn we genoeg en dat geeft ons diepe vrede. 

Tevredenheid over je eigen werk helpt ook om het los te laten en tot rust te komen. Neem aan het einde van de week eens een kwartiertje om terug te kijken, blij te zijn met wat lukte en de week dankbaar af te sluiten. Dat helpt je om tot rust te komen. 

Ten slotte lezen we twee stellingen over onszelf. Allereerst: we zijn gemaakt naar Gods evenbeeld en ten tweede: we zijn genomen uit het stof der aarde. We hebben dus een enorme potentieel èn tegelijk hebben we beperkingen. De hele wereld doet een appèl op ons potentieel. Reis de hele wereld over. Bouw een top CV. Haal het maximale uit jezelf. Maar kijk je alleen naar je potentieel, dan overspoelt het leven je met al haar mogelijkheden. Wij kunnen niet alles! En het werk is nooit af. Het is aan jou om een pas op de plaats en gezonde keuzes te maken. Pas wanneer je je potentieel èn je beperkingen omarmt, zul je vreugde vinden, en een ritme dat bij je past. 

Dus staak! Ervaar Gods tevredenheid over jou & wees tevreden over je werk! Omarm je potentieel & je beperkingen! Zo vind je diepe rust en vrede, omdat je niet reageert op alle verwachtingen, maar leeft voor ‘the audience of One’. 
 

  • Welke van de drie overtuigingen resoneert het meest in jouw hart?
  • Hoe kun je deze in jouw leven een plek geven?


Je kan Tineke ook volgen op Instagram!