< terug

Het voordeel van single zijn is dat ik ervoor kan kiezen om mensen alleen in mijn opgeruimde huis uit te nodigen. Het lukt me best goed om de wereld in de illusie te laten dat mijn huis altijd netjes opgeruimd en schoon is. Totdat mensen ineens spontaan voor de deur staan… Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld, maar ik denk dat het waardevol is om in deze tijd van perfecte-social-media-levens ook eens echt achter elkaars voordeur te mogen kijken. Letterlijk of figuurlijk.

Ik heb de natuurlijke neiging om veel in mijn leven in structuur en ritmes te gieten. De dingen die ik belangrijk vind wil ik niet aan toeval overlaten, dus bel ik wekelijks met een andere ondernemer-coach. Spreek ik elke drie weken af met een mentoree, huddle ik elke twee weken en leid ik tweewekelijks de tieneravond.

Dit is een kleine greep uit de ritmes die ik aanbreng in relaties. Dit geeft een dilemma als het gaat over leven delen. Dat gaat namelijk zowel over de mooie als over de minder mooie momenten. Het opgeruimde en niet-opgeruimde huis…

Ongecensureerd

Leven delen wordt pas echt interessant als je niet alleen op de gezette tijden afspreekt. Als je niet hebt gekozen wat je deelt over je leven, maar de ongecensureerde versie ook zichtbaar is. Wie zouden de jongeren dan te zien krijgen? Dan kan het zijn dat jij grommend en stikchagrijnig thuiskomt uit je werk, terwijl die tiener al op de bank zit. Of dat je net ruzie met je partner hebt gehad. Of dat je net een succes hebt behaald op je werk en dit thuis gaat vieren.  

Tirza schreef eerder over een lens die we bij LEF gebruiken om naar de activiteiten in het jongerenwerk te kijken. In deze lens zet je structuur en spontaan tegenover elkaar. Daarnaast zetten we inspanning en ontspannen tegenover elkaar. Bij beide tegenovergestelden heb je een natuurlijke voorkeur.

Deze lens kun je ook op andere gebieden toepassen. Het helpt mij om eens op een andere manier te kijken naar hoe ik mijn leven deel met degene in wie ik heb gekozen om te investeren.  Zoals je waarschijnlijk al dacht zit ik met name op de structuur-inspanning-kant. Welk kwadrant heeft jouw natuurlijk voorkeur?
 

Ruimte en alertheid

In Handelingen 2 vind je vijf aspecten van leven delen: missie, maaltijden, middelen, vieringen en vriendschap. Deze aspecten geven me praktische handvatten voor hoe ik mijzelf kan uitdagen om meer spontaan mijn leven te delen. Zo nodigde ik bijvoorbeeld mijn mentoree uit om op mijn vakantieadres langs te komen en daar te lunchen. Terwijl ik nu net een eigen auto heb denk ik erover na hoe ik deze kan delen. Ik vraag degene die mij volgen mee naar inspiratiedagen waar ik zelf naartoe ga.

Is er dan nu concreet iets anders in hoe ik mijn leven deel? De meeste relaties zijn nog steeds ritmisch, maar ik maak meer ruimte in mijn agenda voor spontane ontmoetingen. Ik creëer marge in mijn leven. Tijd om na de kerk te gaan lunchen met een vriendin. Of voor een spontaan kopje thee in de stad met een tiener.

Dat vraagt ruimte en alertheid van mij, want ik weet: als ik teveel werk, heb ik niet alleen geen ruimte in mijn agenda, maar ook geen ruimte in mijn hoofd voor spontane ideeën. En tja, dan weet ik zeker dat ik nee zeg als je spontaan voor de deur staat, of mijn huis nou opgeruimd is of niet.

Deze blog is geschreven door Hanneke van der Meer. Hanneke is trainer en coach bij LEF. Ze heeft een daarnaast een eigen bedrijf waar ze ondernemende vrouwen coacht en traint bij de start van hun eigen onderneming. Ze houdt van mensen, lezen, koken en opruimen.