< terug

Sommige jeugdgroepen zijn in de loop van de tijd een theekransje geworden, terwijl andere uitgroeien tot een soort geestelijk bootcamp. Bij de een is het gezellig, maar gaat het niet zo diep. Bij de ander wordt er flink ‘getraind’, maar om nou te zeggen dat de sfeer ook prettig is…

Bij beide groepen mist iets: de balans tussen uitnodigen en uitdagen.

Bemoediging en uitdaging

Van Johannes heb ik geleerd dat ‘door Jezus Christus genade en waarheid zijn gebracht’. Als we dat vervolgens is een kwadrant plaatsen, geeft dat een praktische lens om naar je jeugdwerk te kijken. Om het voor je jeugdwerk praktisch te maken, gebruiken we de woorden uitnodiging en uitdaging voor het idee van genade en waarheid.

 
  We noemen dit kwadrant de cultuurmatrix, omdat de balans tussen uitnodigen en uitdagen bepalend is voor de cultuur van je jeugdwerk. Je ziet vier vakken.
  • Linksboven (dus: veel genade, weinig waarheid) is het heel gezellig, er is veel relatie en warmte, maar weinig groei.
  • Linksonder zijn de mensen apathisch en onverschillig.
  • Rechtsonder worden mensen flink uitgedaagd, maar zonder bemoediging. Ze voelen zich gestrest en hebben het idee dat ze veel moeten.
  • Rechtsboven is echter het belangrijkste kwadrant, daar worden discipelen gemaakt! Daar is bemoediging én uitdaging, genade én waarheid!
Groepen waar we mee werken hoeven vaak niet lang na te denken over de vraag waar ze in het kwadrant zitten. Een van die groepen, die vooral een theekransje geworden was, ontdekte dat ze de afgelopen jaren veel geïnvesteerd hebben in genade: in relaties bouwen, in luisteren zonder direct te veroordelen.

En dat is goed en belangrijk! Maar het is niet het enige dat nodig is! Het is nu tijd om jongeren te gaan uitdagen! Om de waarheid van Gods woord te gaan ontdekken en ze aan te spreken op toewijding en keuzes: het kostte Jezus alles, wat mag het jou kosten?
 

Voorkeursafslag

Waar begint dat? Bij de leiders! Iedereen heeft een natuurlijke neiging tot uitdagen of uitnodigen. Niet dat je het niet allebei kunt, maar de voorkeursafslag is toch vaak een van beide. Dat betekent dat je bij de samenstelling van het team kunt kijken naar de balans.

Heb je een team vol uitdagers? Ga op zoek naar mensen die beter zijn in uitnodigen. En een team dat veel te veel blijft hangen in gezelligheid, heeft behoefte aan wat mensen die de boel eens flink kunnen uitdagen.

Als je deze lens ook met je team deelt, zullen mensen hier oog voor krijgen en ook elkaar kunnen waarderen voor de manier waarop deze balans ontstaat.

Om je hier praktisch bij te helpen hebben we twee werkbladen gemaakt. Beide geven ze ideeën hoe je meer uitnodiging of uitdaging kan toevoegen.
  • Eentje gaat over jou persoonlijk: Hoe kan jij groeien op het gebied waar niet je natuurlijk neiging ligt.
  • De ander gaat over je jeugdwerk: Wat kunnen jullie als team doen om meer uit te nodig of uit te dagen?
Op deze manier kun je zelf en met je team een paar praktische stappen kiezen om te groeien. Veel plezier daarmee!Deze blog is geschreven door Tineke Wuister. Tineke werkt bij LEF als Teamleider Coaching. Ze is toegepast psycholoog en heeft 15 jaar ervaring in het jongerenwerk. Ze is getrouwd met Sander en samen hebben ze drie zoons.

(Fotocredit: Adam Jang, creative commons)