< terug


Podcast: Ongelooflijke podcast
Aflevering: Waarom de moderne mens Henri Nouwen nodig heeft met Talitha Muusse. 
Een podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. In deze aflevering vertelt Talitha Muusse waarom volgens haar het werk van Henri Nouwen een antwoord is op waar jongeren tegenwoordig naar snakken. Ze praten over zelfacceptatie, burnouts, het meritocratische ideaal en een God die dichterbij is dan je eigen ademhaling. 

Podcast: The Connected Life
Aflevering: 165 The Humanity we all share 
Een podcast over hoe je meer in echte verbinding kan staan met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Misschien moet je even door het hoge “Amerikaans-gehalte”en de flauwe grapjes in de intro heen bijten, maar daarna zul je zeker verrast worden door de diepte en ‘pareltjes’ die Justin en Abi delen over authentiek mens-zijn. Deze aflevering staan ze stil bij hoe we vaak in ons verlangen om gewaardeerd te worden, geneigd zijn tot vergelijken en competitie en hoe we door het omarmen van onze menselijkheid tot diepere vrijheid komen. 

Podcast: The Next Right thing
Aflevering “Stop Collecting Gurus”
Een podcast over keuzes maken en in deze aflevering staat ze stil bij de neiging om onszelf te overstemmen met advies van een expert. 

Podcast: Exploring My Strange Bible
Aflevering: Ecclesiastes Part 1 - Hevel
Een podcast van de oprichter van Bible Project met een verzameling van zijn onderwijs. In deze aflevering staat hij stil bij Prediker, specifiek bij een kernonderdeel van dit bijbelboek: Het leven is lucht en ledig. Wat betekenen deze woorden? 
 


Panelshow: Taskmaster  (YouTube)
Een Britse panelshow waarbij 5 cabaretiers hun creativiteit en denkvermogen moeten inzetten om diverse opdrachten uit te voeren. De opdrachten worden overzien door Alex Horne, de taskmasters’ assistent. Greg Davies, de taskmaster, beoordeeld hun inzet. Een sterk staaltje Britse humor met briljante zelfspot, onverwachte blindheid voor de voor de hand liggende oplossingen en een komische onderlinge strijd over iets compleets onbelangrijks. 

Film: The intern (Netflix)
Een ideale film als je in de bui ben voor een relaxed avondje. De gepensioneerde Ben gaat werken bij een jong, hipster kleding bedrijf onder leiding van Jules. Hij moet zijn draai vinden in een ‘high-paced’ omgeving waar niet veel verwacht wordt van zijn bijdrage. Toch weet hij steeds meer de harten van zijn collega’s te veroveren met zijn eigen aanpak.

Unbroken (2014) (Netflix)
Het waargebeurde verhaal van voormalig olympisch atleet Louis Zamperini. In de Tweede Wereldoorlog, vecht Louis tegen de Japanners, maar crasht met twee medesoldaten in zee en brengt 47 dagen door op een reddingsboot. Hij overleeft het, maar wordt daarna “gered” door de Japanners en naar een strafkamp gebracht. Een heftig, maar ook vooral inspirerend verhaal over de menselijke veerkracht. Op Netflix vind je ook: ‘Unbroken, Path to redemption’. De kwaliteit van deze film is aanzienlijk minder, maar het laat meer zien van de rol van God in het leven van Louis. 
 


De kracht van rust Mirjam van der Vegt (non-fictie)
We tippen wel vaker boeken over rust, maar dit is ook echt een aanrader. Ze beschrijft 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven. Het boek is niet de volgende actiepunt op je lijst, maar het helpt je een nieuwe levenshouding te ontwikkelen. Zeker aanrader voor de mogelijk rustige zomermaanden. 

De Graanrepubliek van Frank Westerman (non-fictie)
Een boeiend boek waarin de schrijver de lezer meeneemt naar een stukje geschiedenis over Noordoost Groningen. Goede uitleg over de verhouding herenboeren en de arbeiders op deze hoeven. Er wordt uitgebreid geschreven over de verschillende opstanden door arbeiders tegen de herenboeren en later de boeren zelf tegen politiek Den Haag. Tegelijkertijd wordt stilgestaan bij regelgeving en hoe dit invloed had op de landbouw. 

Engelenbrood van Tessa Afshar (fictie)
Dit is een Bijbels-historische roman die het levensverhaal vertelt van de eerste Europese bekeerlingen van de apostel Paulus: Lydia, een purperverkoopster uit Philippi. In het verhaal zie je Lydia Paulus’ boodschap omarmen, maar ook een worsteling om te luisteren naar angst of te vertrouwen op God. Tessa Afshar is een meester in het schrijven van meeslepende Bijbels-historische romans. 

De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis (fictie)
In het kader ‘ken je klassiekers’ tippen we deze serie. Ze zijn dan misschien voor kinderen is geschreven, maar er zit zoveel rijkdom en diepgang in dat de vragen en uitdagingen in de verhalen een spiegel kunnen zijn voor onszelf. In ‘Prins Caspian’ zit bijvoorbeeld de bekende vraag: Komt Aslan (God) ons te hulp of voeren we deze strijd alleen? In ‘De zilveren stoel’ zie je hoe de kinderen op hun reis de aanwijzingen van Aslan vergeten en hun eigen weg kiezen in het donker. Ook dat kan zomaar een spiegel zijn van hoe wij in de drukte van ons leven God uit het oog verliezen. Niet langer leven we met hem voor ogen, maar met onze agenda en actiepunten en we reageren gewoon op wat er op ons afkomt.