< terug

Februari was tienerbreinmaand bij LEF. Aan de hand van het boek ‘Het Tienerbrein’ van neurowetenschapper Jelle Jolles keken we naar het brein van jongeren en wat jij daarmee kunt in je jeugdwerk. Met veel neurologische ontdekkingen en praktische tips!

 1. Vier dingen die je sowieso moet weten over het brein van je tieners
  Het boek bevat vier belangrijke verschijnselen die helpen om tieners en hun gedrag beter te begrijpen. We laten je zien hoe je op deze gebieden van toegevoegde waarde kunt zijn.
 2. Aansluiten bij de hersens van de tiener
  Het brein van een tiener gaat door drie zeer verschillende fases. Wat werkt voor een 13-jarige werkt niet voor een 17-jarige. Elke fase vraagt een andere manier van met ze omgaan.
 3. Zo help je tieners om keuzes te maken
  Doordat hun brein nog 'under construction' is, vinden tieners het moeilijk om de gevolgen van hun keuzes te overzien. Op deze manieren kun je hen daarbij helpen.
 4. Waarom jij tieners inspireert
  Het lijkt soms of tieners niets meekrijgen van wat je tegen ze zegt. Uit Jolles' boek blijkt echter hoe belangrijk het is dat tieners zich met iemand kunnen identificeren. Dat ben jij!
 5. Wat God allang wist over de jeugd van tegenwoordig
  De jeugd van tegenwoordig bestaat niet. De manier waarop hun brein groeit en functioneert is door God bedacht bij de schepping. Hij is het Meesterbrein achter het tienerbrein.
We vond het zelf erg leerzaam om een maand in het tienerbrein te duiken. Wat was voor jou de grootste eye-opener?