< terug

Nu ben jij aan de beurt. Je kreeg de afgelopen weken een inkijkje in de cultuur van LEF, toen we onze 7 teamprincipes deelden. We hopen dat het je inspireert om als team na te denken over je eigen principes, de cultuur die jullie willen vermenigvuldigen in je team. 

Maar hoe doe je dat? Daar helpen we je vandaag mee. 

In zijn leiderschapspodcast geeft Andy Stanley 6 stappen om een cultuur te bouwen en te verbeteren (deel 1 en deel 2). Deze 6 stappen leren we onze teams in de Learning Community. Zoals Andy Stanley zelf zegt: maak gebruik van de ideeën van anderen, zolang je ze maar wel de credits geeft. Bij dezen!

Wat is cultuur?

Je zou cultuur kunnen omschrijven als de persoonlijkheid van de organisatie. Het bestaat uit geschreven regels, maar gaat ook over de manier van communiceren, hoe problemen worden opgelost, hoe mensen met elkaar omgaan, samen feestvieren. Kort gezegd: hoe het er hier aan toegaat.

In een goede organisatie is de cultuur actief gecreëerd, in mindere goede organisaties is de cultuur geërfd. Als je iets erft, krijg je iets in handen wat feitelijk van de ander is. Je gaat door met hoe het altijd ging, ongeacht of het goed is of niet. Hoe langer een leider in de cultuur zit, hoe minder goed ze doorhebben wat er speelt in de cultuur. 

Creëren gaat daarom over nadenken, bewuste keuzes maken en groeien. Het is het verschil tussen krijgen of kiezen, tussen ondergaan en vormgeven.

In de podcast beschrijft Stanley 6 stappen om een cultuur te bouwen. Bij elke stap geven we voorbeelden aan de hand van de teamprincipes van LEF die je de afgelopen weken hebt gelezen.
 

Stap #1: NAME IT

Beschrijf wat je wilt. Geef woorden aan wat je wilt zien gebeuren. Spreek het gedrag uit dat je bij de leiders wilt zien. Als je het een naam geeft, wordt het zichtbaar.

Voorbeeld: We gaven elk teamprincipe een omschrijving. Dit willen we zien bij het eerste teamprincipe: “We willen in alles wat we doen, met verwachting, vol vertrouwen en in afhankelijkheid naar Hem opkijken. We leven als individuen en als team bij Zijn woord, in gebed en in afstemming met Gods Geest.”
 

Stap #2: BRAND IT

Maak het herkenbaar. Vraag aan creatieve mensen een plaatje of woorden te bedenken. Dan wordt dat je merk en zullen mensen zeggen: ‘Ik snap precies waar je het over hebt’. Gebruik woorden die blijven plakken. 

Voorbeeld: We hebben elk teamprincipe een hashtag gegeven: #KIJK OMHOOG, #BLIJF FIT. Zodra iemand vraagt of we nog wel genoeg omhoog kijken, weten we meteen wat ze bedoelt.
 

Stap #3: WEAR IT

Modelleer het. de leiders zullen dit moeten voordoen en de volgers moeten ZIEN dat het wordt gedaan door de leiders.  Cultuur wordt vermenigvuldigd door gedrag, niet door wat mensen zeggen. 

Voorbeeld: Bij elk teamprincipe hebben we concrete kenmerken bedacht. Het is aan de leiders om dit te laten zien. Het is aan het LEF-team om het te modelleren naar nieuwe collega’s.
 

Stap #4: TEACH IT

Wees intentioneel en consistent. Spreek er als leider voldoende over met je leiders, zodat iedereen het gevoel heeft dat de neuzen dezelfde kan op staan. Vind een manier waarop je kunt praten over je cultuur. 

5 vragen die je bij ‘Teach It’ moet kunnen beantwoorden:
  1. Wat is het? Dit is wat we verstaan onder …...
  2. Waarom is het belangrijk? 
  3. Wat vraagt het van mij/ons? 
  4. Hoe ziet dat er hier/ in ons team uit?
  5. Wat staat er op het spel? 
Voorbeeld: Bij LEF hebben we teamprincipes en op onze teammeetings lichten we er af en toe eentje uit. Welke Bijbelteksten denk je aan bij KIJK OMHOOG? Wat betekent het voor jou? Daar zijn we met elkaar over in gesprek.
 

Stap #5: INTEGRATE IT

Stanley noemt dit ‘institutionalize it’, maar we vonden het woord integreren beter de lading dekken. Het thema moet in de ritmes van de organisatie komen, het moet regelmatig terugkomen. Vaak missen we dit omdat we het te druk hebben, maar het is cruciaal. 

Voorbeeld: In onze twee wekelijkse teammeeting duiken we altijd met elkaar de Bijbel in. We praten over wat een tekst voor jou betekent en waar jij nu in je relatie met God bent. Het komt elke keer terug, in een vast ritme.
 

Stap #6: RECOGNIZE IT 

Herken het gedrag en benoem het als het goed gaat. Als je het ziet, zeg het! Benoem het publiekelijk en persoonlijk. Waar je aandacht aan geeft, groeit. Wat je beloont, wordt vermenigvuldigd.

Voorbeeld: We proberen het te benoemen als we iets herkennen van onze teamprincipes in elkaar. Het liefst in de teammeeting, als groep. 

Als je hiermee aan de slag gaat, is het goed om eerst eens te kijken welke cultuur er nu is in je team of kerk. Er is altijd al een manier ‘waarop het gaat’. We hebben het alleen nog niet expliciet gemaakt. Als je het expliciet hebt gemaakt, kun je kijken wat je wilt behouden en waar je verandering zou willen zien. Vervolgens kun je met elkaar brainstormen over deze 6 stappen. Veel succes en plezier!

(Fotocredit: Marvin Meyer)