< terug

Deze foto (en meer!) deelden we vorig jaar op Facebook bij de start van de zomer. Ze illustreren de teamcultuur bij LEF: samen vieren is belangrijk (in dit geval een afscheid van een collega).

“Culture eats strategy for breakfast.” Deze quote (die waarschijnlijk toch niet van Peter Drucker is) halen we vaak aan in trainingen over de cultuur van je jeugdwerk of de cultuur van je team. De cultuur die je hebt, of weet te groeien, zal van veel meer invloed op de uitkomsten zijn dan de strategieën die je bedenkt of de structuren die je opzet.

Teamcultuur

Daarom zijn we bij LEF vooral geïnteresseerd in het bouwen van een cultuur. En omdat we het belangrijk vinden om ook te doen wat we anderen vertellen (onderdeel van onze teamcultuur!) hebben we 7 teamprincipes die iets zeggen over de cultuur waarin we als LEF team willen zijn.

Deze zomer delen we ze alle zeven met je, inclusief vragen om te kijken hoe het ermee zit in jouw jeugdwerk. Niet omdat dit nou DE principes zijn die je in je team moet hebben. Meer om je uit te nodigen mee te kijken in hoe wij dit doen.

Vandaag de overview, met links naar de volledige blogs. In die blogs vind je onder meer bijbelteksten die ons inspireren en kenmerken die ons helpen te reflecteren op hoe we hierin kunnen groeien.
 

De samenvatting

"Samen zijn we een team waarin de volgende principes zichtbaar zijn:

#1. KIJK OMHOOG
#2. BLIJF FIT
#3. DOE WAT JE ZEGT
#4. VERSTERK ELKAAR
#5. MAAK JE MISBAAR
#6. VIER VOLOP
#7. HEB LIEF"

#1. KIJK OMHOOG

Wij bewegen ons in Gods verhaal. Wij zijn onderdeel van Gods missie. Hij is de Bron. Hij is onze Vader die van ons houdt, onze Heer en onze Vriend. We willen in alles wat we doen, met verwachting, vol vertrouwen en in afhankelijkheid naar Hem opkijken. We leven als individuen en als team bij Zijn woord, in gebed en in afstemming met Gods Geest.
Lees meer over KIJK OMHOOG.
 

#2. BLIJF FIT

Wijzelf zijn het instrument voor ons werk. Dat maakt het cruciaal om fit te blijven. We willen fit blijven in lichamelijk, geestelijk en mentaal opzicht. Hierbij kun je denken aan:
  • Lichamelijk: gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen
  • Geestelijk: persoonlijk in relatie met God blijven staan en groeien in woord en geest
  • Mentaal: emotioneel in balans, je workflow op orde en voldoende dingen doen waardoor je groeit in passie, persoonlijkheid en professionaliteit
Lees meer over BLIJF FIT.
 

#3. DOE WAT JE ZEGT

Dit principe heeft twee lagen.
  1. We zijn integer en betrouwbaar. We houden ons aan onze afspraken.
  2. We willen graag de principes waarin we jeugdleiders trainen en coachen ook in ons eigen leven een plek geven. Oftewel: practice what you preach.
Lees meer over DOE WAT JE ZEGT.
 

#4. VERSTERK ELKAAR

We hebben allemaal onze eigen kleur en kwaliteiten. Door ons bewust te zijn van onze eigen kracht en valkuilen alsmede die van de ander, kunnen we elkaar versterken. We mogen vrijmoedig een ander te hulp vragen en in alle openheid en eerlijkheid elkaar feedback vragen en geven. Zo komen we als team tot het optimale resultaat en geven we elkaars werk meerwaarde. 
Lees meer over VERSTERK ELKAAR.
 

#5. MAAK JE MISBAAR

De manier waarop we samenwerken is er altijd op gericht de ander te versterken en onszelf misbaar te maken. De kerken/jeugdleiders waarin we werken willen we niet afhankelijk van ons maken, maar helpen de geleerde principes eigen te maken op een zodanige wijze dat zij ze zelfstandig kunnen toepassen en doorgeven. We zijn immers uit op vermenigvuldiging.

Ook in het team willen we zoveel mogelijk zaken overdraagbaar maken, zodat de kennis, informatie en werkprocessen niet intern in onszelf blijven zitten, maar goed vindbaar zijn voor een ander.
Lees meer over MAAK JE MISBAAR.
 

#6. VIER VOLOP

We vinden het belangrijk om te waarderen. We willen aandacht geven aan wat goed gaat, we willen inspanning, vooruitgang en mooie resultaten vieren en eren. 
Lees meer over VIER VOLOP.
 

#7. HEB LIEF

In dit alles is een fundament van liefde essentieel. We willen als team een cultuur voorleven waarin we geloven in de beste intenties van de ander en doen wat nodig is om elkaar mooier te maken. Dit betekent dat we liefde centraal zetten in wat en hoe we tegen elkaar spreken, in wat we doen en wat we van elkaar vragen. We hebben oog voor elkaar en wat de ander nodig heeft.
Lees meer over HEB LIEF.