< terug

Frietavond bij Hans en Ilse! Elke eerste vrijdag van de maand zijn de tieners van onze club welkom bij ons thuis om patat te komen eten. We willen graag meer investeren onze tieners en dit lijkt ons een mooie, eenvoudige manier om ze vaker te zien. En aan tafel kunnen zo maar mooie gesprekken ontstaan.

Afgelopen december zijn we eindelijk begonnen met deze maandelijkse patatavond. Ik zeg ‘eindelijk’ omdat we in januari al het verlangen hadden dit te doen. Waarom duurde het zo lang voor we hiermee begonnen?

Kostbaar

Avonden zijn kostbaar, zeker ook bij ons. We waren gelijk enthousiast over het frietidee, maar om elke maand een vrijdagavond op te offeren voelde als een grote investering. Te groot. De vrijdagavond is vaak de enige avond waarop wij allebei vrij zijn en die op te geven was blijkbaar een stap te ver.

Er moest eerst iets anders van de agenda, voordat dit een plek kon krijgen. En zie daar: na de zomer ontstond er ruimte. De kring waar we bij zaten stopte en meteen kwam het verlangen op om onze tieners vaker te zien. Het frietidee werd afgestoft en we zijn gestart! Er moest eerst iets weg, voordat er iets nieuws kon komen.
 

Snoeien

Dit principe van snoeien is niet nieuw, Jezus heeft het er al over:

Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt. Johannes 15:1-2

Wil je de beste en lekkerste druiven krijgen, dan is het van belang om op tijd te snoeien in de zomer en winter. Snoei je niet, dan krijg je nog wel druiven, maar niet zo lekker. In dit natuurlijke principe schuilt volgens Jezus ook een geestelijk principe. Willen wij meer vrucht dragen in ons leven, is het van belang dat er op tijd gesnoeid wordt. Snoeien we niet, dan is er nog wel vrucht maar niet zo veel en lekker.
 

Agenda

Onze frietavond is meer vrucht voor de tieners van onze club. We bouwen bewust aan onze relaties, leren ze beter kennen en gaan sneller de diepte in. En we delen ons leven meer met ze doordat ze bij ons thuis komen.

Maar voordat dit kon gebeuren, moest er gesnoeid worden. Simpel, door iets van onze agenda af te halen.

Helaas denk ik dat dit vaak zo is in het leven van jeugdleiders. We verlangen naar meer en dieper contact met jongeren, weten vaak ook hoe we dat zouden kunnen doen, maar het gebeurt niet omdat er geen ruimte en tijd voor hebben. Zonde, omdat ik geloof dat die verlangens en ideeën meer vrucht kunnen geven in ons jeugdwerk.

Daarom wil ik je uitdagen aan het begin van dit jaar! Neem de tijd om over de volgende vragen na te denken:
  • Welk verlangen heeft God je gegeven in je jeugdleiderschap?
  • Welk idee heb je waarvan je overtuigd bent dat die meer vrucht zou geven in je jeugdwerk?
  • En wat moet er gesnoeid worden dit jaar in je agenda om dat idee de ruimte te geven?
Laten we niet gaan voor een prima druif in ons jeugdwerk, maar voor de beste en lekkerste druiven!

Deze blog is geschreven door Hans Sikkema. Hans heeft passie voor Jezus & jongeren en geeft dat handen en voeten als tienerwerker in de baptistengemeente Veenendaal. Hij is getrouwd met Ilse-Marije en houdt van gezelligheid, lezen en een goed potje FIFA. Hans werkt als trainer bij LEF.

(Fotocredit: Maja Petric)