< terug

‘Omdat ik op mijn 24e een burn-out kreeg, moesten Henk-Jan en ik verplicht samen werken aan rust en balans in ons leven. Om te overleven moest ik vaak zeggen: ik trek het nu niet om iets te doen.’ Angela Verkaik is zevenentwintig en deed in 2019 samen met haar man Henk-Jan mee met het eerste pilotweekend van RESET, het LEF-onderdeel dat zich richt op Gods rust als goed nieuws.

‘Door mijn burn-out betekende rust: alles afhouden. Het RESET-weekend was een omslag voor ons, omdat we met rust bezig gingen vanuit zegen en positiviteit. Dat het iets moois is dat je krijgt, in plaats van iets dat moet om te kunnen overleven. Het was voor ons een letterlijke reset, om met elkaar te ontdekken: Dit krijgen we, hoe gaan we dit invullen? Wat willen we zelf, waar kiezen we voor?’

God is praktisch
Tijdens RESET stelden Angela en Henk-Jan drie doelen. ‘Een van onze doelen was om met sabbat bezig te gaan. Eerst om de week en inmiddels doen we het elke zondag. Dan gaan we offline en hoeft er niets. Ik hou van lezen, dus ik lees vaak de Bijbel of een ander boek.

Ik ben tot geloof gekomen omdat ik Henk-Jan leerde kennen. Hij ging naar de kerk. Als je tot geloof komt, moet je veel ontdekken over God, de grote lijnen zeg maar. Het idee van rust en sabbat was een van de eerste dingen waarin we ook de praktische kant van God leerden kennen. We hebben geleerd dat God niet alleen maar in de Bijbel is of in bidden, maar dat Hij ook in praktische ritmes aanwezig is.’

Socialer
‘Zondagsrust vond ik iets ingewikkelds. Het had iets negatiefs voor mij, maar nu zie ik er veel meer de liefde van God in, dat God het ons geeft. God heeft dit bedoeld voor het goede leven, dus omarmen we dat ook. Mijn geloof is eigener geworden en dichterbij gekomen, omdat de sabbat iets heel tastbaars en praktisch in je week is. Rust is een cadeautje.

Nu ik weet: zondag is sabbat, ben ik ook spontaner in sociale dingen. Rond mijn burn-out was alles te veel en zelfs de leuke dingen vond ik heel ingewikkeld. Nu we een ritme van rust hebben, ben ik veel socialer. Er zit bovendien iets aantrekkelijks aan dat anderen opvalt. Doordat wij ons bewust zijn van rust en ritmes en dit toepassen in ons leven, gaan vrienden van ons dit ook veel meer doen. Het gesprek is daardoor veel meer open en eerlijk over rust, sabbat, slaap en echte ontspanning.’

Eigen keuzes
‘Vijf jaar geleden was ik meer een speelbal van mijn omgeving. Ik had het gevoel dat ik zelf geen keuzes had, dat er weinig binnen mijn eigen invloed lag en dat veel me overkwam. Inmiddels weet ik dat ik wel verantwoordelijk ben voor mezelf en voor mijn eigen keuzes. Ik mag die keuzes maken, ook als anderen zouden willen dat ik andere keuzes maak.

Wij maken nu onze eigen keuzes en kijken naar wat wij belangrijk vinden. Daar gaan we voor. Door wat we geleerd hebben tijdens het RESET-weekend kunnen we nu ook die regie pakken. In de kern betekent het dat ik meer van mezelf houd en mezelf veel meer waard vind dan een speelbal te zijn.’

Wil je zelf ook je keuzes doordenken, kijken wat je belangrijk vindt en meer rust en focus voor je leven ontdekken? Meld je aan voor RESET, er is nog plek. Klik door voor meer info, data en aanmelden.

Interview: Matthijs den Dekker