< terug

Of je nu aan goede voornemens doet of niet, vrijwel elke volgeling van Jezus komt op een gegeven moment tot de conclusie: Ik moet meer de Bijbel lezen. Je wilt weten wat er nu eigenlijk staat. Je wilt het grotere plaatje van Gods plan in de geschiedenis zichtbaar krijgen. Je wilt je simpelweg regelmatig voeden met Gods woord.

Vrijwel iedereen die met goede moed, maar zonder plan, hieraan begint loopt ergens vast. Opvallend vaak ergens in het Oude Testament :-). Opvallend vaak ergens in een drukke periode. Het verlangen is er, maar in de praktijk volhouden blijkt nog wel eens lastig.

Wat helpt? Een leesplan! Een praktisch overzicht van wat je wanneer kunt lezen. Navigators Internationaal geeft je er drie. We delen ze graag met je! De omschrijvingen zijn in het Engels, maar dat maakt voor je Nederlandse Bijbel natuurlijk niet uit.

1. In een jaar de Bijbel door

Met het Discipleship Journal Bible Reading Plan ga je in een jaar de Bijbel door. Je leest per keer op vier verschillende plekken in de Bijbel. Zo krijg je beter zicht op de eenheid van de Bijbel en heb je variatie in wat je leest.

En het mooie? Er staan per maand 25 sessies gepland. Als het je niet altijd lukt om te lezen, loop je niet meteen achter. Je kunt je ‘vrije dagen’ gebruiken om sessies in te halen, of om extra te reflecteren op wat je de dagen ervoor gelezen hebt.

Download hier


2. In een jaar de Bijbel door, per boek

De Book-at-a-Time Bible reading plan zorgt ook dat je in een jaar de Bijbel uit hebt. Met dit plan heb je echter twee teksten per dag om te lezen. Het grote verschil hier is dat je de Bijbel per boek leest. Ook hier heb je vrije dagen om sessies in te halen of extra na te denken over wat je gelezen hebt.

Download hier
 

3. 5x5x5 leesplan

Met dit leesplan lees het het hele Nieuwe Testamen in een jaar, in 5 minuten per dag, 5 dagen per week. Als je weinig tijd hebt, is dit plan ideaal. Het plan biedt ook 5 manieren om nog wat dieper te graven in de teksten. Dit zijn sowieso handige hulpmiddelen als je de Bijbel leest, ook met je jongeren!
  • Onderstreep of markeer. Highlight steeds de woorden of verzen die er voor je uitspringen. Kijk op een van de reflectiedagen terug naar wat je gemarkeerd hebt, zodat je een beeld krijgt van wat God je wil laten zien.
  • Zeg het in je eigen woorden. Lees de tekst goed door en probeer elke zin in je eigen woorden weer te geven. Hiermee wordt je gedwongen echt even op de tekst te kauwen.
  • Stel vragen. Vragen helpen je om dieper op de tekst in te gaan. Stel jezelf vragen over wat, waarom, wie, wanneer en waar. Schrijf wat gedachten rond die vragen op en kijk ze af en toe door.
  • Zoek het grotere plaatje. Gods woord bestaat niet uit losse teksten, het biedt een groter plaatje van wat God ons wil vertellen. Stel jezelf af en toe de vraag: Wat is het grotere plaatje in deze tekst, in dit vers?
  • Maak het persoonlijk. God zegt dingen door zijn woord en het is aan ons daarop te reageren, te doen, stappen te zetten. Het helpt om jezelf de vraag te stellen: Hoe kan mijn leven vandaag anders zijn als ik reageer op wat ik net gelezen heb?
Download hier
 
Gebruik deze leesplannen voor je eigen tijd met de Bijbel of zoek een groepje jongeren om op deze manier de Bijbel te lezen. We horen graag van je of het je helpt!

(Fotocredit: Amy Velazquez)