< terug

We keken elkaar aan van boven onze biertjes. Ik: braaf christen. Hij: ongelovig, homo, met partner en af en toe iemand anders. Ik bleu, hij getekend door het leven. We waren allebei vrijwilliger bij het filmhuis en hadden er een dienst opzitten. Ik had net iets verteld over mijn geloof en hij had net iets verteld van zijn levensverhaal, inclusief worstelingen en uitglijders. Hij keek me aan: “Voor iemand zoals ik is er geen hemel.”

Bij LEF is het idee van missionair-zijn een van de pijlers van ons traject. Hiervoor werkte ik bij een organisatie voor evangelisatie. Ik kende de theorie, ik kende het evangelie, ik had een flinke training kunnen geven over missie en evangelisatie. Maar als het op mezelf aankwam, was ik toch vooral bang. En praatte ik liever niet over mijn geloof.

Het voelde altijd raar: het evangelie uitleggen. Alsof ik iemands woorden herhaalde, zonder zelf helemaal de inhoud te kennen. En nog steeds vind ik het moeilijk om mezelf bloot te geven en te vertellen over wat ik geloof.

Drempel

Er is echter één vraag die me heeft geholpen om wel die drempel over te stappen. Ik hoorde hem van een spreker en geef hem nu weer door (heel erg LEF-achtig, ik weet het!).

Dit is wat hij zei. Als dat evangelie waar is; dat verhaal dat Jezus geboren is, zijn Koninkrijk verkondigde, heeft geleden aan het kruis, is gestorven voor ons, begraven, maar ook weer opgestaan, opgevaren naar de hemel, waar hij nu is in glans en glorie; als dat waar is – en het ís waar – wat betekent dat nu, voor mij? Vandaag?

Of, samenvattend: We weten allemaal dat evangelie ‘goed nieuws’ betekent; wat is er goed aan het goede nieuws, voor mij?
 

Waar raakt het mij?

Ik ken het evangelie van haver tot gort, maar deze vraag dwingt mij steeds weer na te denken over wat het nu eigenlijk voor mij betekent. Voor mij persoonlijk. Waar raakt het mij? Betekent dat een besef van zonde en vergeving? Of het idee van schaamte of een gevoel van minderwaardigheid, waarvoor Christus ook gestorven is? Word ik blij van verzoening, vergeving, herstel, hoop voor de toekomst?

Wat mij betreft zijn dit allemaal aspecten van het evangelie. De nadruk op het feit dat we zondig zijn en vergeving nodig hebben is waar, maar sluit niet altijd aan bij wat mensen beleven. Die ene vraag leidde namelijk ook tot een vervolgvraag: Wat is er goed aan het goede nieuws voor degene met wie je praat?
 

Aansluiting

Deze twee vragen helpen me in geloofsgesprekken. Door na te denken over de eerste, kan ik het goede nieuws vertellen in mijn eigen woorden, niet die van een ander, en iets vertellen dat dicht bij mijn hart ligt. De tweede vraag helpt me om aansluiting te vinden bij de persoon tegenover mij. Waar kan ik de nadruk op leggen, dat goed nieuws is voor die ander? Zondebesef is belangrijk, maar niet altijd het eerste. Als Jezus zijn weg gaat met iemand, zal Hij ongetwijfeld die gebieden ook aanroeren.
  • Wat is er goed aan het goede nieuws, voor mij?
  • Wat is er goed aan het goede nieuws, voor de ander?
Het vraagt gebed, meditatie en onderscheidingsvermogen om op beide vragen een antwoord te geven.

Die avond in het filmhuis was ik blij dat ik al over die vragen had nagedacht. Ik heb hem verteld over de hoop die ik vind in de Bijbel, dat God alles nieuw zal maken. Dat er herstel is voor gebroken mensen. Nu denk ik: Misschien had hij juist veel baat gehad bij het besef dat er echte, concrete vergeving is voor de dingen die op hem drukten.

Mijn antenne voor wat de Geest door mij wil doen en zeggen is nog altijd in ontwikkeling. Maar ik kan me steeds meer verheugen in het goede nieuws van God voor mij. En ik kan me steeds meer inleven in wat er voor de ander goed nieuws is in die rijke boodschap van de Vader.

Wat is er goed aan het goede nieuws, voor jou?
 
Wil je met je jeugdgroep of tienerclub meer missionair zijn? In de Learning Community helpen we teams van jeugdleiders hier praktisch mee aan de slag te gaan! Meer informatie? Check de website. De inschrijving is nu open en er is beperkt plek.

Deze blog is geschreven door Matthijs den Dekker. Matthijs doet bij LEF de communicatie en PR. Daarnaast is hij schrijver en blogt hij wekelijks op zijn eigen site matthijsdendekker.nl over God en geloof. Naast schrijven houdt hij van lezen, films, geocaching en goed eten (maken).

(Fotocredit: Jon Tyson)