< terug

“Ik zou het liefst al die 140 jongeren wekelijks op mijn bank hebben om ze te vertellen over het leven als discipel van Jezus.” Ramona van den Hoed (33) was betrokken bij Sonrise Haarlem, een grootschalig evangelisatieproject in de zomer. Op tientallen plekken in de stad wordt jaarlijks een week gesport en over Jezus verteld door jongeren uit de kerk. Maar de vraag was: Hoe gaan we de rest van het jaar verder? De droom van Ramona was om juist die kerkjongeren te laten groeien in discipelschap en een missionaire blik.

Sonrise is ontstaan uit YouthLink, een netwerk dat professionele jongerenwerkers in Haarlem bij elkaar brengt en interkerkelijke activiteiten organiseert. YouthLink is onderdeel van Geloven in de Stad (GIDS), dat kerken samenbindt met dezelfde visie: Gods Koninkrijk bekend maken in Haarlem.

Naar buiten kijken


Uiteindelijk kwam Ramona bij LEF uit. “Ik had meteen een klik. LEF gaat over het principe dat je opnieuw kijkt naar je jongerenwerk binnen de kerk. Om meer naar buiten te kijken en ondertussen discipelschap te leren. Naar die combinatie waren we in Haarlem echt op zoek. We besloten eerst met een paar jeugdwerkers uit Haarlem het traject te volgen, met het idee het in Haarlem op te zetten.”

Dat laatste is gelukt. Het team van YouthLink dat als eerste het traject volgde rondde dat in april af en was enthousiast. Half november was het eerste weekend van de lokale Learning Community, georganiseerd door YouthLink en LEF. Zeven teams zijn het traject in Haarlem ingestapt.
 

Droom


“Het maakt me enthousiast. Wij als gezin hebben als familiemissie Blessed 2 be a blessing. We hebben vaak jongeren over de vloer en ik heb veel contact met moeders van school. We hebben echt het gevoel dat nu in deze stad en deze wijk te moeten doen. Dat is ook mijn drijfveer om het werk in Haarlem te doen.”

“Mijn droom met de Learning Community is dat christenen echt daadwerkelijk uit hun schulp durven komen en hun leven te delen met mensen om hen heen. Dat ze Jezus laten zien. LEF geeft mensen tools in handen en motiveert die stap te zetten.”
 

Frontlinie


Als betaald missionair werker is Ramona afhankelijk van financiële support van anderen. Ze ziet daarom hoe waardevol donateurs voor een organisatie kunnen zijn. “Financiële ondersteuning is belangrijk, maar ook ondersteuning door gebed. Het is goed je te realiseren dat het werk dat LEF doet direct achter de frontlinie is. Als die zeven teams allemaal ook weer naar buiten treden, kan het een gigantische olievlek worden in Haarlem.” LEF hoopt zo samen met YouthLink grote impact te hebben in de stad.

Dit interview verscheen eerder in de nieuwsbrief van LEF.