< terug

Misschien ken je ze wel, sporters die fantastische resultaten behalen! Als je ze ziet, denk je: Wauw, ik wil dit ook kunnen! Het ziet er zo makkelijk uit. Tot je wat langer nadenkt over de levensstijl die erbij hoort: de uren slaap, het dieet, de trainingen, het doorzettingsvermogen. Het komt ze niet aanwaaien.

Geestelijke oefeningen

Als je kiest discipel van Jezus te zijn ben je leerling. Je wilt leren om een leven te leiden waarin je daadwerkelijk verandert. En net als die sporter zul je bereid moeten zijn te kijken naar je eigen levensstijl. Dat is precies waar de geestelijke oefeningen over gaan. Het zijn oefeningen die je helpen trainen. Zo groei je in liefde voor God, de ander en jezelf. Oefeningen als een dag van rust, gebed, leven delen in community, het bestuderen van de Bijbel, vieren, het opzoeken van stilte, vasten, afzondering, eenvoud, aanbidding en dienstbaarheid.

In deze blog bespreken we er één: stilte en afzondering. Waarom? Omdat stilte en afzondering een van de pijlers is waarop de rest van discipelschap gebouwd wordt en andere geestelijke oefeningen (zoals gebed) een plek kunnen krijgen.

We geven je een aantal praktische tips en dagen je uit één dag opzij te zetten om de stilte met God op te zoeken. Net als Jezus: de (spreekwoordelijke) berg op om stil te zijn bij de Vader.
 

Stilte en afzondering

Deze geestelijke oefening bestaat uit twee onderdelen die vaak samenvallen.
Afzondering gaat over je bewust terugtrekken om voor kortere of langere tijd alleen met God te zijn.

Stilte kent twee lagen: stilte door even geen geluid om je heen. Maar ook stilte vanbinnen, stilte in je ziel. Als je kijkt naar het leven van Jezus zie je dat Hij zich regelmatig terugtrekt om alleen te zijn met de Vader. We lezen over de 40 dagen na zijn doop waarin Hij in afzondering en stilte bij Vader is. En van de vele nachten en vroege ochtenden die Hij doorbracht bij de Vader.

Misschien denk je: leuk voorbeeld van Jezus, maar hoezo gaat dit me helpen groeien? In de afzondering en in de stilte kom je op een punt waar je ontdekt wat er echt in je hart leeft. Er is geen afleiding, geen lawaai, geen ruis, behalve dat wat in je hoofd zit. Het kan confronterend zijn. En dan… In de afzondering en stilte ontmoeten we onze Vader. Je groeit in de momenten dat je eerlijk en kwetsbaar bij Vader bent.
 

Praktische oefening

  • Zoek naar een plaats en een tijd waarop afzondering en stilte mogelijk is. Stel een bescheiden doel, bijvoorbeeld 5 of 10 minuten. Laat spullen achter in een andere ruimte en ga zitten op een comfortabele plek.
  • Sluit je ogen en adem diep in en langzaam uit. Probeer een aantal minuten (1-2) op je ademhaling te focussen. Waarschijnlijk grijpt je hoofd de kans om to do’s en de meest gekke dingen naar boven te laten komen. Dat geeft niet en hoort erbij. Bid een kort gebed en focus weer op je ademhaling.
  • Verleg na een aantal minuten je focus van je ademhaling naar Gods aanwezigheid. Merk zijn  aanwezigheid op. Verwelkom de liefde, vreugde en vrede van de Heilige Geest.
  • Als je wilt: probeer de stem van Vader te verstaan of misschien is er iets dat je dwars zit wat je hem wilt vertellen. Dit hoeft echter niet. Het doel van deze oefening is vooral het ‘zijn’ bij Jezus.
  • Sluit af met een (kort) gebed van dankbaarheid. 

We zouden natuurlijk geen Navigators zijn, als we niet zouden uitdagen nog een stapje dieper te doen. Doe op 10 april mee met Up The Mountain. Je stelt die tijd beschikbaar om (in stilte) bij God te zijn. Wij sturen je van tevoren materialen op om die dag een goede invulling te geven. Ter inspiratie en bemoediging beginnen en eindigen we de dag gezamenlijk op Zoom.

Meld je hier aan voor Up The Mountain