< terug

Wanneer we kijken naar het leven van Jezus, zien we Hem telkens heen en weer bewegen tussen tijd alleen met Vader en de discipelen met wie Hij zijn leven deelt. Die 12 leerlingen waren een gekke community van mensen. Twee worden ‘zonen van de donder’ genoemd; dat  waren niet de meest zachtmoedige kerels waarschijnlijk. Dan had je een tollenaar die werkte vóór de Romeinen. En een Zeloot, een soort vrijheidsstrijder, die streed tégen de Romeinen. Moet je je eens voorstellen dat zij dagenlang op elkaars lip zaten… Toch zien we dat Jezus deze veelzijdige groep heel bewust heeft uitgekozen.

Delen

Hoe zit dat bij jou? Heb jij een groep mensen waarmee je op deze manier je leven deelt? In deze weken van social distancing, thuisblijven en afgelaste bijeenkomsten lijkt het misschien een vreemde vraag. Maar bij veel van ons ontstaat nu een verlangen naar contact met anderen. Of een besef van het gebrek daaraan. Bovendien is community iets dat (tijdelijk) best even op afstand kan, met hopelijk in de toekomst veel mooie face-tot-face ontmoetingen.

De afgelopen jaren lieten veel onderzoeken het zien: We zijn meer verbonden met anderen dan ooit via onze smartphone, maar toch blijven de eenzaamheidscijfers groeien. En dat is precies waar de geestelijke oefening van community aan raakt. (Lees meer over geestelijke oefeningen en de aanvullende oefening van stilte en afzondering.) Het is een geestelijk oefening, omdat het onze geest voedt, maar ons ook uitdaagt, vormt en dichter bij God brengt.
 

Community

Een community is een groep mensen die samen Jezus volgen en die trouw zijn aan elkaar. En een groep die dichtbij genoeg is om je mooie en minder mooie kanten te zien. Misschien denk je bij community aan een groep mensen die samenwoont, zoals een leefgemeenschap of een klooster. Dat is inderdaad een vorm van community, maar je hoeft niet per se met mensen in een huis te wonen om ze dichtbij te laten komen.

Een goede community is een plek waar we echt thuis zijn. Waar mensen ons kennen en van ons blijven houden. Een plek waar we troost en herstel vinden, waar we ons verbonden voelen, waar we de kunst van het leven met God kunnen afkijken. Een plek waar we geslepen worden als een diamant, zodat we steeds mooier worden en meer van Jezus laten zien.
 

Karakter

Een ander aspect van community dat helpt om te groeien is accountability. Als je wilt groeien in bijvoorbeeld rust nemen of vasten, helpt het enorm om dat samen met iemand te doen die daar ook in wil groeien. Je kunt elkaar dan scherp houden. Ook als je niet allebei hetzelfde voornemen hebt, kun je elkaar toch helpen door bijvoorbeeld wekelijks te bellen om te horen hoe het gaat met jullie groei.

Accountability is nooit bedoeld om te controleren, maar je geeft iemand het (voor)recht je te bevragen op je leven. In community als geestelijke oefening leren we met veelzijdigheid om te gaan. Je oefent in het liefhebben van de ander, in het stellen van de eerlijke vraag, maar ook het aanmoedigen. Je leert niet alleen te geven maar ook te ontvangen. Je karakter wordt gevormd.
 

Praktisch

Hoe community er concreet in je leven uit zou kunnen zien? Het kan simpel zijn. Verzamel een groep van 4-5 personen, ontmoet elkaar minimaal elke twee weken en stel elkaar de volgende vragen (een samenvatting van de leercirkel):
  • Wat zegt God tegen je?
  • Wat ga je daarmee doen?
Het kan ook in een triade zijn, waarin je met z’n drieën intensief optrekt en elkaar bevraagt. Of een grotere groep, in je kerk of daarbuiten, waarin mensen eerlijk laten zien wat er in hun leven gaande is. Wat voor groep je ook zoekt, onderdeel zijn van een community vormt je.

Geestelijk oefeningen helpen om dichter bij Jezus te komen en te leven als zijn discipel. Voor meer over discipelschap en meer praktische oefeningen en challenges, download ons gratis e-book. Deze blog is een bewerking van een hoofdstuk daarvan.

(Fotocredit: Jed Villejo)