< terug

Ik (Hanneke) ben nogal een stadsmeisje. Ik ben opgegroeid in de randstad, zonder dieren of grote tuin. Het liefst ga ik op city-trips. Daar zoek ik dan wel een park op, maar ook musea en restaurantjes. Ik houd ervan dat er een winkel om de hoek van mijn woning is die tot 22u open is. Het ontwikkelen van groene vingers op mijn balkon heeft nog weinig succes. Kortom mijn perspectief is vooral vanuit het door mensen gebouwde leven. En misschien is dat wel herkenbaar voor jou. In de bijbel lees ik steeds een aanmoediging om te kijken naar de natuur. Jezus zegt bijvoorbeeld: “Kijk naar de bloemen in het veld. Die staan daar te bloeien zonder zich druk te maken.” We zijn onderdeel van zijn schepping, niet alleen van wat wij zelf gemaakt hebben. Dat was goed nieuws toen ik in burn-out kwam.

Het was een stok in het wiel van mijn plannen. Ik had bedacht om het dat komende jaar rustig aan te doen, misschien wat reizen, een opleiding, maar ineens stond ik compleet stil. Het enige wat ik kon was toegeven aan de vermoeidheid. Terwijl ik worstelde met het loslaten, ontdekte ik iets wat ik niet zelf had bedacht. Nog niet eerder had ik tijd en ruimte om zo sterk de overgang van seizoenen te zien en beleven. Ik had de tijd om fris groene blaadjes te zien ontluiken. Kleurrijke bloemen te zien opkomen en vergaan. Ik zag het volwassen groen uitbundige leven en met soms ook wat dorheid van de zomer. Om daarna dorheid weer groen te zien worden en bomen na een fel kleurenspel hun blaadjes weer te laten gaan. Ineens waren zelfs de kale takken van winterbomen een verwondering. 

Er zit waarde in elk seizoen. Het heeft andere functies. In de winter moet een boom zich beschermen tegen de kou. De sapstromen gaan minder snel en hij heeft in de herfst een beschermend jasje gemaakt met een dikke schors. Die schors valt weer af als hij weer gaat groeien in voorjaar en zomer. Elk seizoen heeft waarde voor de groei van de boom. 

  • In de winter is er tijd voor herfocussen, voor energie opdoen en voorbereiden. 
  • In het voorjaar is het tijd om te zaaien, een nieuw begin. 
  • In de zomer is er groei, uitbundig genieten
In de herfst is het tijd voor oogst en loslaten. 
In ons stedelijk perspectief willen we constant een combinatie van groei en oogst. We zijn gefocust op resultaat en onderwaarderen de rust, voorbereiding herfocussen en uitbundig genieten. Sterker nog het is niet eens iets wat we meenemen als mogelijk onderdeel van de oogst of de groei. Terwijl het juist essentieel is als ik kijk naar Gods schepping. 

Als je op vakantie gaat, misschien naar een mooie stad. Neem dan zeker ook de tijd om te kijken naar de bloemen en de vogels en te waarderen dat zij zich niet druk maken, niet bezig zijn met zaaien en oogsten. Neem deze tijd om God te vragen om in jou vertrouwen te laten opbloeien voor het nieuwe seizoen. Maak ruimte voor het seizoen waar je in zit. Er mag ruimte zijn voor herfocussen, zaaien, groeien, oogsten en loslaten. Welk woord uit dit lijstje springt er voor jou uit? Als je even stil bent, waar merk je dan dat je behoefte zit? Neem de ruimte. God zorgt voor je. Hij is met je, alle dagen en seizoenen, van je leven.