< terug

De hele Bijbel, Genesis tot Openbaring is een verhaal, Gods verhaal. Gods verhaal met de wereld, met de schepping, met de mensheid. Het is een verhaal dat al heel lang gaande is. Toen, in de levens van de mensen waarover we lezen in de Bijbel. Nu, in de levens van mensen die de Bijbel lezen (en van alle andere mensen uiteraard). Door het ontdekken van dit grotere perspectief komt de Bijbel tot leven. Het is namelijk geen boek met losse verzen en verhalen, maar één groot verhaal van God met mensen. God is nu en was er al vanaf het begin.

Als je de Bijbel leest en vooral ook als je met je jongeren de Bijbel leest, is het van belang te ontdekken en je ervan bewust te zijn dat Bijbellezen begint bij een levende God die betrokken is bij ons leven. 

Verwachting

Dan lees je de Bijbel met verwachting. God maakt zichzelf bekend in zijn Woord en is aanwezig in mijn leven om me te helpen de Bijbel te begrijpen en toe te passen.

Het verhaal van ieder mens, iedere jongere, jouw verhaal, begint bij Hem. Vanuit die gedachte kunnen we de Bijbel lezen. Dus niet vanuit ‘ik’ en wat vind ‘ik’ van de Bijbel. Maar beginnen bij God, en wat wil Hij mij meegeven, vertellen, leren, beloven.

Het is van belang dat je jongeren beginnen bij God en zijn grote verhaal als ze de Bijbel lezen. Het is namelijk de crux bij het toepassen van de Bijbel in je eigen leven. In de Bijbel lezen we twee belangrijke dingen als het gaat om leren met en over God:
 

1. God is aanwezig

Bijbellezen begint bij stilstaan bij het feit dat God aanwezig is. Je kunt Hem vragen tot je te spreken door zijn Woord, door zijn Geest. Bijbellezen doe je in relatie met God. De Bijbel is geen kant-en-klare maaltijd, die je tot je neemt en meteen goed kan verwerken. Het is een proces waarin Hij met je in gesprek is door zijn Woord, door gebed, door contact met anderen. God leren kennen vraagt dan ook dat je oprecht zoekt, vragen stelt, je overwegingen deelt. Het is iets dat groeit, waar je de tijd voor moet nemen. En al die tijd is Hij erbij.
 

2. Wij zijn leerlingen

Leerling zijn is een proces. Het geeft aan dat we niet alles meteen begrijpen van wat God ons geeft. Als je kijkt naar hoe Jezus leraar was voor zijn discipelen is het mooi om te zien dat Hij ze onderwees uit de schrift, maar dat het daar niet bij bleef. Jezus gaf niet alleen informatie, Hij deed het ook voor. Hij leefde voor wat hij doorgaf. Door dat doorgeven en voorleven van Jezus veranderden de discipelen. Ze groeiden in hun geloof en leerden op hun beurt ook weer hoe zij Gods waarheid en genade konden voorleven en doorgeven. Dat ging niet perfect, maar met vallen en opstaan.

Later zie je dat Jezus’ leerlingen door gingen geven en voor gingen leven wat ze bij Jezus zagen. Zoals ook jij weer op je beurt je geloof aan jongeren voor kunt leven. 
 

Investering

Het lezen van Gods verhaal met mensen kan je moed geven. Je raakt onder de indruk van wie God is, of het geeft je troost. Maar het kan ook zijn dat je de Bijbel niet begrijpt of dat een gedeelte weerstand bij je oproept. De discipelen hadden dit ook. Zij hadden het net als wij nodig dat Jezus ze vertelde over wie God is, was en zal zijn. Discipel zijn is achter de leraar aangaan. Gehoorzaam zijn aan wat Hij ons leert, zelfs als wij het niet helemaal begrijpen. Vertrouwen op dat God het beste met ons voorheeft. Van ons houdt.

Jongeren leren bidden is een van de grootste investeringen die je in hun geloof kunt doen. Lees voor praktische inspiratie deze blog. (Niet alle tips zijn coronaproof, maar dan bewaar je ze voor later.)

Wil je met je team dieper duiken in wat het betekent om discipel te zijn en hoe je dat voorleeft aan jongeren? Meld je dan aan voor onze Learning Community. Een nieuwe editie start (onder voorbehoud) in november. Klik door voor meer info, het voorbehoud en aanmelden.

(Fotocredit: Cason Asher)