< terug

De identiteit van jongeren is meer en meer vloeibaar. Met die kijk openen de Jeugdtrends 2019 en het is met die blik dat de 6 trends gelezen moeten worden. Jongeren horen vaak niet meer bij één bepaalde subcultuur, maar mixen er lekker op los. Het is niet gek om van het een naar het ander te gaan en weer terug. Gedrag en opvattingen zijn vloeibaar geworden en voor sommige jongeren is dat heerlijk, terwijl het voor anderen grote onzekerheid geeft.

Als we met onze LEF-bril de jeugdtrends lezen springen er 4 elementen uit. (Als je de jeugdtrends nog niet gelezen hebt, kun je ze hier downloaden.)

1. Oog voor individuele jongeren, voor wat hen uniek en eigen maakt, wordt steeds belangrijker.

 “Jongeren willen uniek zijn. Niet alleen echt zichzelf zijn, maar  ook echt uniek. Ik weet wie ik ben en  daarvan is er maar één. Die uniciteit willen ze uitdragen; je bent geen verzameling van data.”
 

2. Verhalen van hoop, door influencers die transparant zijn over hun leven en eerlijk daarin.

“Wie jongeren wil aanspreken moet vooral iets doen en zich daarin als uniek profileren. Deze influencers zijn vaak jonge mensen die een bepaalde passie laten zien.”
“Ze delen hun verhaal van hoop of hun weg naar een droom. Dat is wat jongeren aanspreekt, omdat jongeren over het algemeen een negatief toekomstbeeld hebben.”
 

3. Hernieuwde waardering voor doeners; je moet laten zien dat je geloof echt wat uitwerkt.

“Het delen van een mening vanuit eigen ervaring is belangrijker geworden dan het delen van kennis. Wat zeker meewerkt aan dit positieve beeld van ervaring, het zelf doen, zijn de  werkgelegenheidsvooruitzichten voor praktisch opgeleide jongeren.”
 

4. Ongrijpbare groepen zijn alleen te bereiken via persoonlijk contact

“Het directe gevolg van de wil om uniek te zijn is dat groepsverbanden zich richten op hun eigen unieke ding, want dat biedt veiligheid.”
“Herkenbare zoekwoorden, zoals die bij een studie- of jeugdvereniging, zijn er niet. Gevolg is dat sommige jongeren de aansluiting niet (kunnen) maken en volwassenen niet van dit soort groepen weten.”
 

Laten zien

Als we de Jeugdtrends doorlezen, zien we vooral de terugkerende vraag naar persoonlijk contact. Dat is niet iets van 2019 alleen, maar wel steeds belangrijker in deze vloeibare samenleving. Persoonlijk contact met een enkeling doet meer dan een hele groep aan proberen te spreken.

Oog voor unieke en diverse jongeren, weten wat er speelt in hun leven en net zo belangrijk: laten zien wat er speelt in jouw leven.

Het zijn de mensen met open levens, die hun eigen verhaal van hoop kunnen vertellen en kunnen laten zien wat hun geloof doet, die het verschil zullen gaan maken voor jongeren. Zij zullen de impact op geloof en ontwikkeling hebben die groepsavonden en lesmethodes maar moeilijk kunnen bereiken.
 

Tegengif


Dit is goed nieuws!

Ergens klinken de jeugdtrends namelijk groot. Vloeibare identiteit, influencers, ongrijpbare groepen... En misschien klinkt ‘open leven’ ook wel groot. Wat relaxed dat het dan begint met tijd, persoonlijke aandacht, luisteren naar die paar jongeren die dichtbij staan. Natuurlijk ook niet per se makkelijk, want het vraagt vaak snijden in je tijd en prioriteiten, maar wel haalbaar voor iedereen. Jeugdleider of niet.

Is dit allemaal nieuw? Nee. Wel blijkt het keer op keer tegengif voor de grote bewegingen in de samenleving en onder jongeren. Waar en hoe vind jij de rust om eens om je heen te kijken en jongeren te zien? Hoe reageer je op een onverwacht telefoontje met een persoonlijke vraag?

De ruimte die je in je tijd uit weet te graven maakt verschil in je eigen leven (rust!) en in dat van jongeren (aandacht!). Het is de moeite waard. Wat de huidige trend ook is.
 
Moeite met beginnen? Download ons gratis e-book ‘Maak verschil, word mentor’.