< terug

‘Ik ben begonnen met een bal onder mijn arm. Ik heb een plek opgezocht, ben met jongeren in contact gekomen en heb gezegd: Ik wil graag met jullie voetballen, hebben jullie zin om mee te doen?’

Rik van der Woude (32 jaar) houdt van sport en gebruikt sport om in contact te komen met jongeren uit zijn wijk in Drachten. ‘De vorm voetbal is zo’n simpele manier om te kunnen connecten. Zo is het ontstaan en gegroeid en uiteindelijk kwamen er steeds meer jongeren.’

Rik deed vijf jaar geleden mee met de Learning Community van LEF en leerde daar verschillende principes die hem hielpen met zijn sport community. ‘Vooral het stuk leven delen. Hoe bereik je jongeren die God niet kennen? Mijn leven bestaat voor een groot deel uit sport, dus op die manier kon ik mijn leven met hen delen. Door diepe relaties aan te gaan en met ze in contact te zijn, kan ik uiteindelijk ook meer delen. Ook mijn relatie met God en hoe ik in het leven sta.’

Zending
‘Mijn vrouw Willemien en ik hadden het idee om misschien iets met zending te doen. We hebben gekeken naar wat bij ons zou passen en kwamen uit bij Athletes in Action (AIA). Ik ben sportleraar en ik wil die sportconnectie ook met een bepaald doel in mijn leven hebben. We zouden voor die organisatie in het buitenland gaan werken, maar dat liep anders. Als reactie hierop vroeg een van de leiders van AIA: “Maar als het niet in het buitenland is, waarom zou je het dan niet bij jou in de buurt doen?” Ik dacht: Ja, waarom niet? Dat is net zo goed zending en de droom waarmaken waar ik voor wil gaan. Ik heb vooral de drive om jongeren te ontmoeten.’
 
Bijbelse principes
Elke donderdagavond staat Rik trouw met zijn team op het sportveld. ‘We gaan voetballen. We hebben ook een aantal regels en afspraken die eigenlijk ook al Bijbelse principes zijn, bijvoorbeeld de regel dat we niet schelden op elkaar, maar elkaar juist bemoedigen. In een pauzemoment vertellen we een verhaal. Dat is vaak een sportvoorbeeld, want dat staat dichtbij ze. Dat sportvoorbeeld koppelen we aan een verhaal uit de Bijbel of aan bijbelse principes die we ze mee willen geven, zoals liefde of hoop. Op die manier proberen we het geloof dichter bij te brengen.’
 
Doel in het leven
‘Ik vind het mooi dat ze elke donderdag blijven komen. Er zijn jongens die ik vijf jaar geleden heb ontmoet, die er nog steeds zijn. In de coronatijd konden we niet voetballen en daarna zeiden ze: ik mis het enorm, ik kom weer. Ze vinden het helemaal niet gek als we met ze bidden op het veld of verhalen delen. Daar luisteren ze gewoon naar en stellen er vragen over. Op die manier zie ik dat ze daarvoor open staan en ons accepteren als christen. Ik vind het zo mooi om met die gasten op te trekken. Ik zie dat het hen helpt met het zoeken naar een doel in het leven. Dat is me heel waardevol.’
 
Interview: Matthijs den Dekker

Bekijk meer uit het interview met Rik in de video hieronder.