< terug

“Als je kijkt naar de ontwikkeling die jongeren doormaken, dan is het in deze levensfase cruciaal dat ze mensen ontmoeten voor wie het evangelie werkelijkheid is geworden in hun leven. Dat ze zien dat het evangelie iets te betekenen heeft.” Aan het woord is Anko Oussoren (35). Anko is adviseur van het Praktijkcentrum van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Daarvoor was hij jarenlang jongerenwerker en teamleider bij Youth for Christ in Gorinchem. Hij adviseert kerkenraden en jeugdwerkteams hoe ze hun jeugdwerk beter vorm kunnen geven en zocht daarin de samenwerking met Navigators LEF.

“Ik zie bij de LEF Learning Community hoe daar enorm aan gewerkt wordt: Dat jeugdleiders getraind worden, gestimuleerd worden om het geloof handen en voeten te geven. Dat vind ik echt fantastisch. LEF heeft een andere manier van kijken. Je kunt kijken vanuit passie of vanuit pijn. Kijk je vanuit pijnpunten, dan zie wat er niet goed gaat en wat beter moet. Kijk je vanuit passie, dan zie je welke passie er ligt in het jeugdwerk. Dat vind ik een mooi vertrekpunt.”

Jeugdleiders opbouwen


“De afgelopen jaren merk ik dat kerken heel snel op toerusting van het jeugdwerk bezuinigen. Ik vind het echter essentieel dat jeugdleiders gevoed blijven worden. Hoe kun je tieners motiveren? Ik hou wel van wat pubergedrag bij jongeren, maar een andere jeugdleider niet. Hoe ga je daar nou mee om? Daar is toerusting voor nodig. Het is belangrijk dat daar middelen voor beschikbaar zijn en LEF is een mooie manier om jeugdleiders daarin op te bouwen.”
 

Persoonlijke groei


“Het is essentieel om eens een spiegel voorgehouden te worden. Hoe ben je zelf als jeugdleider, waar zit jouw passie en jouw verlangen? Ik vind het sterk dat je zelf ook gevormd wordt om die band met God aan te gaan. Wat ik zie bij twee kerken die ik volg in hun traject met LEF is een enorme persoonlijke groei bij de jeugdleiders. Ik geloof dat daar de sleutel ligt: Dat je als jeugdleider zelf groeit om iets door te geven aan jongeren. Dat zie ik echt als een enorm resultaat, het belangrijkste resultaat.”

Dit interview verscheen eerder in de nieuwsbrief van LEF.