< terug

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Veel kerken missen kansen in deze crisis. Een crisis kan veel in beweging zetten en we kunnen verandering aangrijpen om opnieuw te doordenken wat we doen. Het zet ook enorm op scherp waarom en hoe je dingen doet. In deze blog bied ik je een concrete tool om als kerk of jeugdwerk te leren van 2020.

Die heb ik overigens niet van mezelf. Ik werd getriggerd door de podcast van Andy Stanley van 3 augustus. Het ging over iets heel anders, maar vanaf 12:25 minuten, deelt hij een voorbeeld over zijn eigen kerk. Hij stelde drie vragen die ook bij ons DNA als LEF passen en dat maakte me enthousiast.

Opnieuw starten

Wat zei mr. Stanley dan? Dit: “Mijn mensen waren met elkaar in gesprek: Hoe zou het eruit zien als we weer terug naar het normale gingen? De gesprekken gingen over heropenen. Maar ik wilde praten over herstarten.” Dus riep Andy Stanley zijn team om de tafel, niet om te praten over weer doorgaan, maar over opnieuw starten. En hij stelde ze drie vragen. Die komen straks.

Waarom sprak me dit aan? Ik spreek in mijn werk voor LEF veel mensen die op dit moment vooral bezig zijn met hun hoofd boven water houden. Dan gaat het over de urgente vragen: wat kunnen we wel doen, hoe kunnen we snel schakelen bij nieuwe maatregelen? En impliciet hoor ik hen zeggen: Als er straks weer meer mag, hoe gaan we dan weer doen wat we deden?
 

Wat als...

Wat zou er gebeuren als je nu een avond pakt rond de vraag: wat willen we ten diepste bereiken als kerk? Moeten we dan weer gaan doen wat we deden? Of heeft onze reis andere voertuigen, andere manieren, nodig? Het is verhelderend de gebeurtenissen en gedwongen veranderingen van dit jaar te gebruiken om te reflecteren over welke voertuigen je gebruikt om je doel te bereiken en of die voertuigen nog aansluiten bij dat doel.

Wat als je met elkaar besluit dat je, nu je niet meer terug kunt, je ook niet meer terug wilt naar hoe het vroeger ging?

De vragen van Andy Stanley triggerden mij. Dit zijn ze:
  1. Wat zouden we nooit meer moeten gaan doen van de dingen waar we nu noodgedwongen mee gestopt zijn?
  2. Wat hadden we al die tijd al moeten doen, waar we nu mee kunnen beginnen?
  3. Wat hebben we geleerd dat we mee willen nemen naar de toekomst?

Husselen

En daarbij nog een extra uitdaging. Stanley liet mensen praten in groepjes, samengesteld uit verschillende teams. Dus niet een groepje Pastoraat, Jeugdwerk, Muziek. Maar lekker iedereen door elkaar husselen en met elkaar, als één kerk, nadenken over de hele kerk. Of in je jeugdwerk: de verschillende teams mixen en na laten denken over het hele jeugdwerk.

Als LEF geloven we dat het doel van je kerk of jeugdwerk is dat je discipelen maakt. Op welke manieren heb je dat gedaan en welke voertuigen kun je in de toekomst inzetten? Dit is het moment om even boven je kerk of jeugdwerk te hangen en naar het totaalplaatje te kijken. En doe dat dus niet alleen, maar met verschillende mensen. 

Veel succes en fijne feestdagen!

Zou je dit proces graag willen beetpakken als kerk maar onder begeleiding van een trainer/coach? Kijk op onze pagina voor kerken of neem contact op met Hans Sikkema


Deze blog is geschreven door Margreet Feitsma. Margreet is overtuigd van het verschil dat jeugdleiders maken en geniet van een goed gesprek, filosofisch boek of ouderwetse bak filterkoffie. Ze werkt bij LEF als trainer en teamleider van Relatie en Communicatie.

Fotocredit: (Tabea Damm)