< terug

Growing Young, het boek waar momenteel veel over gesproken wordt. Een onderzoek onder kerken in Amerika rond de vraag: “Hoe ben je een kerk waar jonge mensen toegewijd blijven en groeien in hun geloof?” Deze vraag raakt de pijn en passie van LEF: wij zien in ons land ook veel jongeren die de kerk verlaten. En ouderen zoeken hoe ze een relevante gemeenschap kunnen bouwen voor hen.
Het boek biedt 6 strategieën. Wij schrijven deze week elke dag een blog: met een korte samenvatting, een extra tool en concrete acties. Zodat jij dit bespreekbaar kan maken. Zodat we samen in actie komen!

Strategie #4: Fueling a warm community
> Werk aan een warme gemeenschap

Jongeren zijn op zoek naar een plek waar ze gezien en geaccepteerd worden. Daarom zijn kerken die bewust werken aan een cultuur van warmte aantrekkelijk voor jongeren. De kerk als één grote familie, daar willen ze bijhoren!

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren hun kerk aan vrienden vooral omschrijven als een plek met ‘warmte’ (1 op 3), terwijl slechts 12% praat over de aanbidding. Die warmte omschrijven zij met woorden als: verwelkomend; accepterend; authentiek; gastvrij en zorgzaam.

Jongeren van nu zijn meer dan vorige generaties op zoek naar mensen die authentiek zijn, die zowel de mooie als ruwe kanten van het leven met elkaar delen. Naar plekken waar ruimte is om die gesprekken met elkaar te voeren. Zorg er dus voor dat die ruimte er ook is en je jeugdwerk niet vol zit met programma’s en studies. Het creëren van die ruimte kan zo maar het belangrijkste zijn wat je doet in je jeugdwerk.
 

LEF-TOOL: 4 groepsgroottes

Wil je meer ruimte creëren voor warmte in je jeugdwerk? Gebruik dan een inzicht vanuit de sociologie: de 4 verschillende groepsgroottes. Elk van deze leent zich voor een doel, het geheel creëert de warmte waar jongeren naar op zoek zijn. Dit zijn ze:
 • De publieke ruimte (+75 personen )
  Dit is de zondagse dienst waar we met zijn allen bij elkaar komen, de jeugddienst met al je jongeren. Deze groepsgrootte is het minst belangrijk als het gaat om werken aan een warme gemeenschap. In zo’n grote groep is weinig ruimte om de diepte in te gaan, om authentiek en warm te zijn met elkaar want de groep is simpelweg te groot.
 • De sociale ruimte (20-45 personen)
  Deze ruimte is uitermate geschikt om dingen met elkaar te doen. De groep is groot genoeg om lef te hebben en klein genoeg om lief te hebben. Hier ontstaan relaties waardoor het gevoel van ‘familie’ kan ontstaan, inclusief neven en nichten, ooms en tantes. In jeugdwerk is deze groepsgrootte vaak afwezig terwijl het de kans is om te werken aan warmte!
 • De persoonlijke ruimte (6-13 personen)
  Waar we de vorige ruimte omschreven met het woord ‘familie’, is deze ruimte het  ‘gezin’. De kring of club van jongeren die aanvoelen als broers en zussen. Hier kun je echt en eerlijk naar elkaar zijn en bespreek je het leven met God. De temperatuur kan hier lekker oplopen!
 • De intieme ruimte (2-4 personen)
  De intieme ruimte is de plek om met 1 of 2 anderen het leven met elkaar te delen. Hier is geen censuur, je kent elkaar door en door en bent samen op weg als volgeling van Jezus. Dit kunnen peerrelaties zijn maar ook een mentorrelatie. Hier wordt je gezien en gekend. Samen bij de open haard waar het heerlijk warm is.
Meer weten over de groepsgroottes, lees dan deze blog.

Nu je weet dat warmte cruciaal is voor jongeren en dat verschillende groepsgroottes helpen om die warmte te creëren, neem de tijd om naar je jeugdwerk te kijken. Waar liggen voor jou de kansen om te groeien in warmte? Welke ruimte gebruik je vooral? En welke is er afwezig? Hoe zou je die ruimte kunnen invullen zodat jongeren zich gezien en gekend voelen?
 

GROWING YOUNG - ACTIES

In ‘Growing Young’ worden ook een aantal concrete acties gegeven om deze strategie in de praktijk te brengen. Dit zijn wat ons betreft de 3 beste:

1 > Meet de temperatuur van je gemeente
Vraag aan een handvol jongeren of ze de gemeente als ijskoud, fris, kamerwarmte of haardvuurwarmte ervaren. Vraag waarom ze dat zo ervaren en neem het vervolgens mee naar je leiderschapsteam en denk na hoe je hun inzichten kunt gebruiken om een warmere gemeente te worden.

2 > Creëer een 5:1 ratio van volwassenen en een jongere
Uit onderzoek blijkt dat dit werkt. 5 volwassenen die een jongere ondersteunen. Dit hoeven niet allemaal jeugdleiders te zijn, maar 5 mensen in je gemeente die op de één of andere manier betrokken zijn bij die jongere.

3 > Herstructureer budget om warmte te faciliteren waar je ook maar kunt
Voorbeeld: in een kerk hebben jeugdleiders een ‘maaltijdbudget’. Elke jeugdleider wordt aangemoedigd om tieners mee uit eten te nemen als investering in de relatie.
 
Lees al onze blogs over de 6 strategieën:
Maandag: 1. Leiders die leiderschap doorgeven
Dinsdag: 2. Leef je in in jongeren
Woensdag: 3. Neem Jezus’ boodschap serieus
Donderdag: 4. Werk aan een warme gemeenschap
Vrijdag: 5. Geef jongeren en jonge gezinnen overal prioriteit
Zaterdag: 6. Wees de beste buren