< terug

Growing Young, het boek waar momenteel veel over gesproken wordt. Een onderzoek onder kerken in Amerika rond de vraag: “Hoe ben je een kerk waar jonge mensen toegewijd blijven en groeien in hun geloof?” Deze vraag raakt de pijn en passie van LEF: wij zien in ons land ook veel jongeren die de kerk verlaten. En ouderen zoeken hoe ze een relevante gemeenschap kunnen bouwen voor hen.
Het boek biedt 6 strategieën. Wij schrijven deze week elke dag een blog: met een korte samenvatting, een extra tool en concrete acties. Zodat jij dit bespreekbaar kan maken. Zodat we samen in actie komen!

Strategie #2: Empathize with today’s young people
> Inleven in je jongeren  

 
Jongeren die inlevende volwassenen rondom zich hebben, worden zelf ook inlevender en meer betrokken bij je kerk en God. Daarom is er toewijding nodig de wereld van de jongeren te kennen. Om te begrijpen hoe ze naar de wereld kijken, hoe ‘betekenisvol zijn’ eruit ziet, wat hun noden zijn en welke (levens)vragen ze hebben.
 
Growing Young stelt dat bij jongeren deze levensvragen voortdurend op de voorgrond staan. Ze voelen de druk hierop een antwoord te geven:
 
Vraag Onderwerp Focus op Help ze ... te zien & ervaren
Wie ben ik? Identiteit Ik Gods genade
Waar hoor ik bij? Belonging Ons Onvoorwaardelijke liefde van een gemeenschap
Wat voor verschil maak ik? Doel Onze wereld Gods missie in de wereld

Het boek geeft ook een aantal obstakels in het beantwoorden van de levensvragen:
 • 25 is het nieuwe 15 en 15 is het nieuwe 25
  Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van de vorige generatie. Hun weg naar volwassenheid is een langere race: ze beginnen eerder (vroege puberteit, veel ontwikkeling, toegang tot de hele wereld via je mobiel) en finishen later (langer thuiswonen en studeren, later trouwen en kinderen).
 • Doordringende stress
  Vanwege alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, ervaren jongeren op steeds jongere leeftijd extreme stress. En door het drukke dagelijks bestaan stoppen ze vaak ook belangrijke onderdelen van wie ze zijn in een ‘identiteit-kluis’. Vraagstukken rondom religie, seksualiteit etc. blijven daar ‘veilig’ voor de stress. Maar komen dan dus ook niet ter sprake in hun ontdekkingstocht naar wie ze zijn.
 • Oppervlakkig geloof
  De huidige jongeren interesseren zich minder in ‘geloven’ en gebruiken dit minder om hun identiteit te definiëren.
 • De onzekere zoektocht naar ‘belonging’
  Echt verbinden en erbij horen is een groot verlangen. Pas dan is er ruimte voor je diepste vragen. Veel jongeren zijn sociaal ‘over-gestimuleerd’ maar hebben weinig diepere relaties die hen ondersteunen in het leven. De digitale technologie geeft snelle voldoening in ‘belonging’ maar kan er ook voor zorgen dat echte verbinding langzaam uitsterft. Vanuit de behoefte om te verbinden betreden jongeren het seksuele terrein. Ook dit geeft op korte termijn voldoening, maar resulteert op lange termijn vaak in pijn en spijt. Jongeren ervaren al met al weinig ondersteuning van volwassenen, ook binnen hun gezin. 

LEF-TOOL: genade & waarheid

Als jeugdleider kan jij de jongeren zien en horen! Jij kunt met hem/haar verbinden en je inleven in zijn/haar vragen en leefwereld. Echte verbinding is onbetaalbaar. Deze strategie gaat wat ons betreft dus vooral over jouw houding richting jongeren. Daar begint het.
 
Bij LEF praten we met jeugdleiders vaak over het bieden van een plek van “genade & waarheid”. Deze tool helpt ons om soms net even anders te kijken.
 

"Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid" - Johannes 1:14

Onze God is ‘vol van genade en waarheid’, lezen we. Wat betekent dit voor ons hier op aarde? Waarom is dit zo belangrijk? Genade en waarheid zijn beide onmisbaar voor gezonde groei. Het is een van de belangrijkste inzichten die je een jongere kan laten ervaren binnen een discipelschapsrelatie.
 
In deze blog lees je meer over wat we verstaan onder genade en waarheid. En ook wat het effect is van ‘genade zonder waarheid’ en ‘waarheid zonder genade’. Een aanrader om eens te lezen en bespreken als je deze 2e strategie een plek wilt geven.
 

GROWING YOUNG - ACTIES

In ‘Growing Young’ worden ook een aantal concrete acties gegeven om deze strategie in de praktijk te brengen. Dit zijn wat ons betreft de 3 beste:
 
1 > ‘Rewind’ je eigen reis
Kijk terug op je eigen tijd als tiener en jongvolwassene. Pak er eens een oud fotoboek bij, videos of dagboeken uit die tijd. Hoe was jij bezig met vragen rondom identiteit, ‘belonging’ en doel? Waar liep je tegen aan? Waar had je behoefte aan?
 
2 > Als je iets nieuws, verwarrends en zelfs aanstootgevends ziet, vraag waarom
(ver)Oordeel niet gelijk, maar vraag en luister waarom iets een trend is, hoe een jongere ernaar kijkt. Geef je vragen, niet je mening.
 
3 > Ga dieper met 1 jong persoon

Wie het ook is - uit de kerk, familie of kind van een vriend - bouw met 1 jongere een diepere relatie op door in diegene te investeren. Zo leer je zijn leefwereld kennen. Doordat de jongvolwassene periode langer duurt, starten relaties relatief ook later. Zorg ervoor dat singles zich niet buitengesloten of alleen voelen. Nodig ze uit voor een regelmatige maaltijd. Vergeet ze niet, maar ken ze.
 
Lees al onze blogs over de 6 strategieën:
Maandag: 1. Leiders die leiderschap doorgeven
Dinsdag: 2. Leef je in in jongeren
Woensdag: 3. Neem Jezus’ boodschap serieus
Donderdag: 4. Werk aan een warme gemeenschap
Vrijdag: 5. Geef jongeren en jonge gezinnen overal prioriteit
Zaterdag: 6. Wees de beste buren