< terug

Kijk eens naar het klokhuis van een appel. Je kunt jezelf de vraag stellen: hoeveel zaadjes zitten er in een appel? Vandaag draaien we echter de vraag om: Hoeveel appels zitten er in één zaadje?

Het antwoord is simpel, maar als je erover nadenkt wonderbaarlijk. Eén pit bevat potentieel oneindig veel appels. Een pitje wordt een appelboom, aan een boom groeien appels en in die appels groeien zaadjes die weer bomen kunnen worden.

Dit vind ik zo wonderlijk aan hoe God de schepping heeft gemaakt. De kracht van vermenigvuldiging kunnen we zien in zo’n klein zaadje. God zelf heeft vermenigvuldiging in de schepping gelegd.

Groter dan onszelf

In Genesis 1 lezen we over de schepping van hemel en aarde. Het begin van het verhaal van God met de mens en de start van een beweging van groei en vermenigvuldiging.

Vermenigvuldiging is een belangrijk onderwerp voor Navigators en voor LEF. Tijdens de Learning Community besteden we een heel trainingsweekend aan ‘beweging’: hoe je zelf discipelen maakt en hoe je wat je leert bij LEF kunt inzetten om een grotere beweging op gang te brengen. Alleen dan vindt er vermenigvuldiging plaats en wordt ons werk in Gods Koninkrijk iets groters dan onszelf.

Deze blog is de inleiding op een serie over vermenigvuldiging en beweging. De andere blogs vind je in de lijst onderaan.
 

Vruchtbaar

In het begin maakte God de aarde zo, dat deze vruchtbaar is, dat er vermenigvuldiging in zit. Het is al vanaf de schepping aanwezig. In het groen, de planten, de bomen, in de dieren en in de mens. Dit lees je bijvoorbeeld in Genesis 1:11-12.

Jezus gebruikt dit beeld van zaad en vermenigvuldiging vaak om het koninkrijk mee te vergelijken. Bijvoorbeeld in Marcus 4:26-29.

“Het is met het koninkrijk van God als met een mens die zaad uitstrooit op de aarde: hij slaapt en staat weer op, dag in dag uit, terwijl het zaad ontkiemt en opschiet, ook al weet hij niet hoe. De aarde brengt uit zichzelf vrucht voort, eerst de halm, dan de aar, en dan het rijpe graan in de aar. Maar zo gauw het graan het toelaat, slaat hij er de sikkel in, omdat het tijd is voor de oogst.”

Het koninkrijk van God wordt vergeleken met zaaien en oogsten. Lees het Bijbelgedeelte nog eens een aantal keer door. Wat valt je op? Welke vragen krijg je erbij? Wat lees je hier als het gaat over de kracht van vermenigvuldiging en jouw rol daarin?
 

Vertrouwen

Deze tekst zegt ook iets moois over het karakter van het koninkrijk. Als we zaaien, komt er namelijk iets op, hoe dan ook. God werkt verder wanneer wij rust nodig hebben en hij geeft groei op een wonderlijke manier. Soms mogen we helpen door water de geven aan zaadjes die anderen hebben gezaaid en soms is het zo dat we zaaien en zelf niet eens de oogst meemaken.

De groei en het proces is van God. We weten niet wanneer, maar het is aan ons gehoorzaam te zaaien en vervolgens te wachten tot er iets opkomt. Soms is het tijd om te oogsten en vraagt God ons daarin gehoorzaam te zijn. Sta jij er dan klaar voor?
 

Potentieel

God nodigt ons uit om met hem samen te werken in de groei van zijn koninkrijk. Hoe bijzonder is dat! Wie weet hoeveel potentieel er zit in het zaadje dat jij mag zaaien bij iemand in je omgeving.

Ik wil je aanmoedigen om een discipelmaker te zijn door te leven in de nabijheid van de Koning van het Koninkrijk. Door gehoorzaam te zaaien en dan omhoog te kijken en het te verwachten van Hem die erover gaat. God geeft op zijn tijd wat nodig is voor groei. Ik bid je toe dat je overvloedig zult zaaien en de wonderlijke groei zult zien die God geeft.

Lees ook de andere blogs in de serie 'Kracht van vermenigvuldiging'. (Fotocredit: Louis Hansel)