< terug

Diepgang... hoe krijg je dat in een gesprek? Wanneer ik een vriend lange tijd niet spreek merk ik dat we vooral bijpraten. Wat doe je zoal? Nog leuke plannen? Hoe gaat het met je relatie? Al gauw kom ik in zo'n gesprek tijd te kort. Niet alles komt aan bod, ik kan niet alles delen of vragen dat wel belangrijk is. En als er wel iets komt in ons gesprek dat best diep gaat vind ik het lastig om goed te antwoorden of door te vragen. Het verlangen is er wel, maar toch lukt het niet om diepgang te vinden.
 

Regelmaat

Contact is niet iets dat vanzelf ontstaat. Het vraagt een bewuste keuze om aandacht en tijd aan de ander te besteden. Een ritme van willen luisteren, maar ook van willen antwoorden. Bij vrienden die ik regelmatig spreek lijkt het gesprek door te lopen. We gaan telkens verder waar we de vorige keer zijn opgehouden. En dat maakt dat we makkelijker terecht komen op onderwerpen of knelpunten die er echt toe doen. Dat ik beter weet hoe ik mijn vriend kan helpen met bijvoorbeeld een bemoediging, vraag of advies of dat voor mijzelf kan vragen. Voor mij werkt het met God ook zo.

Zoals we in de eerste blog schreven kan het gesprek beginnen bij jou of bij God. Wie is er eerst aan het woord? Over hoe je luisteren naar God vorm kan geven schreven we vorige week. In deze blog delen we hoe je antwoord kan geven op God en waarom regelmaat daarbij ondersteunt. Aan het eind hebben we een worksheet voor je met de praktische uitwerken van een aantal ideeën.
 

Ritme kiezen

Paulus moedigt in meerdere brieven de lezers aan om onophoudelijk te bidden. Net als een vriend die je regelmatig spreekt. Er ontstaat daadwerkelijk een dialoog met God. Een ritme kiezen waarin je tijd en aandacht besteed aan je contact met God helpt daarbij. Je creëert daarmee een vaste ruimte voor God in je dag of week waarin je Hem ontmoet en verder gaat met jullie gesprek.

In dat ritme kan je je antwoorden vormgeven. Voor mij is dat ritme vormgegeven door op werkdagen bij mijn ontbijt tijd te nemen om te lezen, bidden en schrijven. Hoe zou een ritme in jouw contact met God eruit kunnen zien? We moedigen je aan om een ritme te kiezen en dat een maand trouw te doen, om zo te beleven wat het je oplevert. 
 

Antwoorden

Contact met God is een langdurig gesprek. Een relatie waarin je zijn stem en leiding gaat herkennen en zien in jouw leven. Een gesprek waarin Hij spreekt en jij antwoordt, maar hoe ziet dat eruit?  
  • Antwoorden kan betekenen dat je nog een keer vraagt, als je nog geen antwoord heb gekregen. Blijf kloppen en zoeken, juist in dat proces groei je in intimiteit met de Vader. 
  • Antwoorden kan ook zijn dat je gaat verduidelijken wat je leest, denkt, ziet of hoort. Dat je gaat doorvragen en uitdiepen. Wil je jezelf helpen om je gebed zichtbaar te maken? Schrijf op wat je hoort en zelf antwoord en je ontdekt de lijn. 
  • Ook kan antwoorden handelen zijn, het toepassen van wat je hem hoort zeggen. En daarna mag je terugkomen en vertellen wat je hebt gedaan en hierover doorvragen en opnieuw luisteren. Het is een relatie van luisteren en antwoorden, van horen en doen. 

God wil niets liever dan regelmatig contact, spreken in mijn en jouw leven. Je aandacht en je tijd terwijl niets anders je afleid. Hij wil je veranderen, mooier maken, richting geven. Ga het gesprek aan! Raadpleeg jezelf eens, kies een thema uit en sta er in je gebed langere tijd bij stil. En ontdek dat God ook in jouw leven wil spreken.

Op zoek naar manieren om hier zelf, in je team of in je jeugdwerk mee aan de slag te gaan? Download deze worksheet met drie praktische tips.

Hanneke is trainer en coach bij LEF. Ze heeft een daarnaast een eigen bedrijf waar ze ondernemende vrouwen coacht en traint bij de start van hun eigen onderneming.Marina is trainer bij LEF en jongerenwerker in Ede. Haar passie is om leiders met heel veel ideeën, richting te geven en ze op gang te helpen.
(Fotocredit: Ben White)