< terug

Je jeugdgroep is een broeikas. Je weet wel, zo’n kas die je in je vensterbank zet, lekker in het zonnetje, boven de verwarming en waarin je al vanaf februari zaadjes kunt zaaien. Wordt het buiten warm genoeg, dan zijn de kleine plantjes zo sterk en goed geworteld dat ze de grond in kunnen.

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor de groei van deze plantjes? Warmte, de juiste grond met goede voeding, zonlicht en het feit dat je de plantjes op het juiste moment laat wennen aan frissere temperaturen. Je zet een plantje niet in één keer vanuit de kas buiten in de grond, maar eerst in de gang waar het iets frisser is. Je daagt ze dus uit op een manier die ze aankunnen en waardoor ze sterker worden.  

Zo’n kas is een prachtig beeld van je jeugdgroep. Zet in op deze vier ingrediënten voor geloofsgroei, dan kunnen je jongeren tot gezonde en goed gewortelde gelovigen opgroeien. Hoe?

1. Warmte

Warme relaties zijn essentieel om je veilig te voelen. Wanneer jongeren zich gezien en geliefd voelen, durven ze zichzelf te laten zien. Als jeugdleider start alles met het accepteren van je jongeren. Zoals ze zijn. Met hun mooie kanten, maar ook fouten en pijn.

Je krijgt in het jeugdwerk zoveel prachtige kansen om de kracht van genade te laten zien in het hier en nu! Grijp die kansen. Heet jongeren welkom, geef ze een hug als ze binnenkomen. Vraag met aandacht naar wat er speelt in hun leven. Luister zonder veroordeling. Maak oogcontact.
 

2. Voeding

Voedsel dat onze geest echt voedt, vinden we in de woorden van onze Maker. God vertelt ons hoe Hij naar ons kijkt en welke ideeën Hij (als Bedenker) heeft over hoe het leven en relaties voluit en op een gezonde manier geleefd kunnen worden. Wanneer Zijn waarheid de realiteit van jouw jongeren gaat raken, vindt er groei plaats.

Zorg dat jij als jeugdleider zelf regelmatig gevoed wordt, want wat je niet hebt kun je niet doorgeven. En doe met je jongeren de Bijbel open, op zo’n manier dat het aansluit bij waar zij zijn, bij hun leven en vragen. Niet altijd makkelijk, maar zo rijk!
 

3. Licht

Zonder het licht van de zon is er geen gezonde groei mogelijk. Jezus is het licht van de wereld. Uiteindelijk is Hij degene die groei geeft bij je jongeren. Wij kunnen alles goed doen en toch is er soms geen groei. Wij kunnen alles fout doen en toch is er soms wel groei. Het groeiproces van een jongeren is niet maakbaar. Het is God die het doet.

Juist daarom is een van de belangrijkste dingen die jij als jeugdleider kunt doen: bidden voor je jongeren. Leg bijvoorbeeld een stapeltje foto’s van je jongeren op je nachtkastje en bid elke week voor een van hen. Zo nodig je Gods licht uit in hun leven te werken.
 

4. Balans tussen bescherming en uitdaging

De jeugdgroep is, net als de kas, een beschermde omgeving. Heel fijn voor een tijdje, maar niet het einddoel. Je wilt dat je jongeren stevige, goed gewortelde gelovigen worden, die tegen een stootje kunnen. Daarvoor hebben ze uitdaging nodig. Gepaste uitdaging.

Kijk daarom naar elk van je jongeren om te zien waarin je ze mag uitdagen de komende tijd. Hardop leren bidden? Hun plek innemen als christen te midden van hun vrienden? Vergeven? Anders leren kijken naar geld en bezittingen? Feedback leren geven en ontvangen? Groeien in leiderschap? Kans dat dit voor elke jongere anders is. Dit vraagt van jou dat je goed kijkt/luistert en afstemt op Gods Geest. Hij weet wat ze nodig hebben en wil jou ervoor inschakelen!

Heb jij het verlangen dat je jongeren gaan groeien als kool? Stel je broeikas optimaal in! Ik ben benieuwd welk van de vier ingrediënten bij jou resoneert. Waar wil jij de komende tijd extra in investeren!

Deze blog is geschreven door Tineke Wuister. Tineke werkt bij LEF als Teamleider Coaching. Ze is toegepast psycholoog en heeft 15 jaar ervaring in het jongerenwerk. Ze is getrouwd met Sander en samen hebben ze drie zoons.

(Fotocredit: Chu Tai)