< terug

Te weinig leiders hebben kan een acuut probleem zijn. Het seizoen komt eraan en er moet nú iemand gevonden worden. Wij noemen dat het vacaturemodel: Iemand vertrekt, dus sta je op het podium te leuren met de vraag of iemand tienerleider wil worden, het liefst volgende week, want het is hard nodig, terwijl je ondertussen hoopt dat niet weer tante Thea op je af komt, want ze bedoelt het goed, maar ze is er eigenlijk niet geschikt voor.

Herkenbaar?

Continumodel

Weg daarmee! Vervang het vacaturemodel door het continumodel. Het is simpel (maar niet makkelijk): je houdt continu je ogen open voor nieuwe, potentiële leiders. Je bent continu, gedurende het jaar, in het proces van je jeugdwerk zelf, aan het kijken of er iemand opvalt. Iemand die je uit kunt nodigen om eens mee te lopen.

Dit proces heeft veel voordelen:
  • Je hebt de tijd. Tijd om mensen mee te laten lopen, om te kijken of iemand echt geschikt is en om die persoon vervolgens in het proces te laten groeien.
  • Mensen kunnen meekijken. Juist omdat je niet op hoogtepunten in het jaar, bijvoorbeeld bij de start van het seizoen, mensen zoekt, kunnen ze meekijken in de ‘normale’ gang van zaken. Rustig in het voorjaar bijvoorbeeld.
  • Je bent flexibeler. Spot je een leider, terwijl je er niet eentje ‘nodig’ hebt? Maakt niet uit. Dit geeft je de tijd om iemand te ontwikkelen, maar ook de flexibiliteit en de kans om iets nieuws te beginnen. De leider heb je al!
Mooi model, maar wat is hiervoor nodig?
 

1. FOCUS

Je moet met focus om je heen kijken. Je moet dus wel het hele jaar door alert zijn op jongeren waarin je een potentiële leider ziet. Dit vergt concentratie.
 

2. HELDERE CRITERIA

Wat het ook vergt is denkwerk vooraf. Je bereikt die focus alleen als je weet wat je in een leider zoekt en wat je van een potentiële leider verwacht.
 

3. EEN LEIDERSPOTTER

Ook dit heeft te maken met focus: Wie gaat die leiders spotten? Vraag je van het hele team om rond te kijken, of doe je dat als leider zelf? In het eerste geval moet dus ook iedereen die criteria en verwachtingen weten.
 

4. GEBED

Je legt je jeugdwerk altijd in Gods handen. Vraag Hem dus ook om te voorzien en je ogen te openen voor wie er een goede toevoeging voor je team is.

Als je nú op zoek bent naar nieuwe leiders, kan het zijn dat je nu nog even moet leuren met je vacature. Het continumodel is geen quick fix. Maar hoe sneller je zelf begint met het continu spotten van nieuwe leiders, des te eerder pluk je de vruchten in je jeugdwerk. (Trouwens: niet alleen in je jeugdwerk, het continumodel kun je op al het leiderschap binnen en buiten de kerk toepassen.)

Tot slot, bedenk hierbij ook: Het geeft veel voldoening om anderen mee te nemen in je leven, ze te zien groeien en uiteindelijk posities van leiderschap in te nemen!
 
Deze blog is een hoofdstuk uit ons nieuwe e-book over leiderschap. 10 tips om jeugdleiders uit te nodigen en uit te dagen in je jeugdwerk. Hoe voorkom je dat je vanaf het podium moet leuren om jeugdleiders? Hoe begin je het nieuwe seizoen goed? Wat moet je helder hebben voor je iemand vraagt? Hoe rust je jeugdleiders toe om een voorbeeld te zijn voor jongeren?

Download het gratis e-book vandaag nog

(Fotocredit: Nine Köpfer)