< terug

‘Wat bij mij loskomt door LEF, dat is zo groot, dat het heel lastig en moeilijk te verwoorden is. De week voor het tweede weekend had ik zoveel vraagtekens. Ik dacht: God, U zet me op dit pad. Ik vind het leuk, hoewel ik dat niet verwacht had. Hoe ziet U dit voor U? Hoe moet ik verder?’ Peter Moorman (34 jaar) uit Zwartsluis deed, met anderen uit zijn kerk, mee aan de LEF Learning Community, hoewel hij toen niet betrokken was bij het jeugdwerk. Dat leidde tot een zoektocht.

‘We gingen dat hele weekend veel bidden, daar had ik echt naar uitgekeken. Ik hoopte door gebed antwoorden te krijgen op mijn vragen. Uiteindelijk viel dat zwaar tegen. Er kwamen geen antwoorden en ik kwam daardoor helemaal niet tot God.’

Mozes en Aäron
‘De volgende ochtend was er een tijd voor bezinning; we lazen uit Exodus 3, over Gods opdracht aan Mozes. Terwijl we dat gedeelte behandelden brak ik, dat was wel apart. Wat Mozes meemaakte, dat was precies hetzelfde als wat ik meemaakte. Mozes wordt geroepen door God, maar Mozes zegt: “Dat kan ik niet.” God zegt: “Ik ben toch bij je?” Dat kwam bij mij binnen. Ik hoef het niet alleen te doen!
Tijdens het weekend werd ook duidelijk dat Erik, mijn teamgenoot, precies een Aäron voor mij was. Toen ik het even niet wist, was hij er voor me. Hij helpt, neemt het over en triggert mij om dingen te doen. Dat dat gebeurde was voor mij echt bijzonder.’

Hard werken
‘Ik merk nu dat ik echt verander. Ik hou van een lolletje en een geintje op zijn tijd. Ik doe het niet bewust, maar soms kwets ik er mensen mee. Ik kom er nu achter, dat ik daar voorzichtiger in moet zijn. Met een positieve instelling en met aandacht kom je veel verder met mensen. Natuurlijk is dat nog niet af. Het is hard werken. Ik vind zelf dat dit niet snel genoeg gaat, maar als ik denk aan wat LEF heeft gedaan, is het bizar hoeveel ik al veranderd ben.’
 
We doen het gewoon!
‘Na het weekend ging ik mee draaien met de tienerdienst. Ze zochten op een gegeven moment iemand die kon spreken over het onderwerp: Hoe praat God met jou? Ik ben er inmiddels wel achter dat God dat bij mij doet door andere mensen heen. Erik zat er ook bij en zei: “Joh, daar moet jij over preken, dat is net wat voor jou”. Ik dacht: Man, nu preken? Dat lijkt me over een half jaar al heel wat. Maar ik dacht ook: Daar ga je weer. Ik had heel goed in de gaten waar die stem vandaan kwam. Ik kan het mezelf nu heel moeilijk maken en het niet doen of denken: boeie, ik doe het gewoon! Ik dacht: Erik, mijn Aäron, was erbij en God staat me bij. Ik moest een preek van 10 minuten houden, maar het heeft wel een half uur geduurd en mensen hebben vol verbazing gekeken en geluisterd.
Als ik nu terugkijk dan zie ik duidelijk dat dat is wat LEF met iemand kan doen. Of LEF… eigenlijk is het God. ‘

Interview: Matthijs den Dekker