< terug

Onze maatschappij waardeert je vaak pas als je succes hebt en als je dingen goed kunt. Als je géén succes hebt of mensen zeggen negatieve dingen over je, voel je je vaak niet gewaardeerd of afgewezen. Zeker voor jongeren is de mening van anderen enorm belangrijk en leven ze tegelijk in een storm van beelden waar ze niet aan kunnen voldoen. Het heeft invloed op wie je bent, je zelfbeeld, je identiteit.

Dit geldt trouwens niet alleen voor je jongeren, maar ook voor jezelf. Ook in het jongerenwerk kan er van alles spelen: een avond die niet ‘goed’ gaat, jongeren (of ouders of kerkleiders) die een mening over je hebben…

Beeldend

In de Bijbel lezen we wat onze Maker zegt over onze identiteit. Zijn mening doet er pas echt toe! Wanneer je goed helder hebt wat je positie in Christus is en daarop je leven bouwt, sta je stevig, ook wanneer het om je heen stormt. Daarom delen we 10 teksten met je over je identiteit. Om zelf te lezen of samen met je jongeren naar te kijken.

Voor deze voorbereiding hebben we gezocht naar teksten die heel beeldend zijn, waar je als het ware een plaatje van zou kunnen tekenen, een voorstelling van kunt maken. Gods woord is soms heel visueel. God gebruikt dan beelden om ons dingen duidelijk te maken. Probeer daarom de teksten steeds te vertalen naar een beeld, een plaatje, om zo op een andere manier de tekst te laten ‘binnenkomen’.
 

Vragen

Hoe zou je het kunnen doen? Lees de tekst hardop voor. Probeer je er een beeld van te vormen, een plaatje bij te maken. Neem de tijd om tot je door te laten dringen wat dit beeld te zeggen heeft over wie jij bent voor God. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze vragen:
 • Welk beeld, woord blijft het meest hangen, maakt het meest indruk, spreekt het meest aan?
 • Wat roept het bij je op?
 • Hoe is het op jou van toepassing?
Als laatste: Bedank God voor wat Hij in je ziet!
Deze dingen kun je voor jezelf doen of samen met een groep tieners of jongeren.
 

10 Bijbelteksten

Dit zijn de teksten. We citeren steeds de kern van de tekst.
 1. Psalm 139: 13-16
  “U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder.”
 2. Galaten 2: 20 en 2 Korintiërs 5: 7
  “Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad.”
 3. Kolossenzen 1: 13, 14
  “Hij heeft ons overgebracht naar het rijk van zijn geliefde Zoon.”
 4. Jesaja 43: 1-7
  “Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol.”
 5. Jesaja 40: 10, 11, 30, 31 en Jesaja 41: 10, 13
  “Zijn arm brengt de lammeren bijeen, hij koestert ze.”
 6. Romeinen 8: 14-17
  “U hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn."
 7. Johannes 15: 14-17
  “Ik noem jullie geen slaven meer; vrienden noem ik jullie.”
 8. Jeremia 17: 7-8 en Psalm 1: 3
  “Gezegend wie op de Heer vertrouwt. Hij is als een boom geplant aan water.”
 9. 1 Petrus 2: 4, 9, 10
  “U bent een uitverkoren geslacht, om Gods grote daden te verkondigen.”
 10. Efeziërs 2: 19-22
  “U bent geen vreemdelingen meer, maar burgers en huisgenoten van God.”

Zin om creatief te doen?

Denk terug aan de Bijbelteksten en de beelden die God kiest om duidelijk te maken hoe Hij naar je kijkt. Probeer datgene wat je hebt geleerd op een beeldende manier weer te geven, zodat je een plaatje krijgt van wie jij bent in Hem. Een plaatje dat je boven je bed zou kunnen hangen, om je er elke dag aan te herinneren dat dit je identiteit is. Gebruik papier, een schilderdoek, een A2-formaat karton (hoe groot je het ook wilt maken) en ga lekker tekenen, schilderen, een collage maken etc. Meteen een mooie invulling voor een jeugdwerkavond.

Veel plezier en succes! Laat even weten wat deze teksten je gebracht hebben. We horen graag van je! Via e-mail, Twitter of Facebook of hieronder in de comments.

(Fotocredit: Quino Al)