< terug

“Wie bidden er eigenlijk voor jou?”, vroeg een collega mij recent. Daarmee doelde hij niet op mensen die dat waarschijnlijk wel eens spontaan doen. Hij daagde me uit te zoeken naar bidders die in hun gebeden voor mij toegewijd, trouw en concreet wilden zijn…

In de afgelopen weken verschenen er heel wat blogs over gebed! Wellicht heb je ze gevolgd, omdat je bidden voor anderen en jezelf belangrijk vindt. Met deze blog wil ik je uitnodigen iets moedigs te gaan doen. Groei niet alleen in je persoonlijke gebeden, maar vraag anderen ook om te bidden voor jou!

Het idee dat anderen structureel voor mij zouden bidden vond ik altijd op zich best mooi! Toch was er ook weerstand in mijzelf en moesten er wat drempels genomen worden.

 • Ongewoonte
  Ik ben niet gewend anderen te vragen om structureel en concreet gebed voor mijzelf… anderen vragen zoiets eigenlijk ook nooit aan mij.
 • Valse bescheidenheid
  Ik betrapte mezelf op onterechte(!) gedachten als: ‘Wie ben ik dat een ander toegewijd en trouw voor mij zou bidden?’ en ‘Iedereen is zo druk, ze hebben vast wel iets beters te doen’. 
 • Onduidelijkheid
  Ik geloof dat gebed effect heeft,… maar hoe het precies werkt is een mysterie.  Blijkbaar maakt de onduidelijk hierover dat het vragen om gebed niet hoog op mijn prioriteitenlijst staat. 

De drempels voorbij…

Eenmaal bewust van mijn drempels wilde ik erover heen stappen! Onderstaande quote uit het boek ‘Vurig’ van Priscilla Shirer moedigde mij daar extra toe aan:

‘Het is vaak onze eerste reactie op gebed om het af te wimpelen, te bagatelliseren, om het strategische belang van gebed niet te zien. Gebed vinden we in theorie een heel goed idee, als het inderdaad maar effect zou hebben of iets veranderde. Maar hier draait het om: wat wij wel of niet over gebed begrijpen is niet belangrijk (…) Gebed is het middel dat God wil gebruiken om ons met Hem te laten mee werken aan het uitvoeren van Zijn wil, om ons tot zijn medewerkers te maken.’

Er zijn gebieden in mijn leven waar ik wijsheid en doorzettingsvermogen voor nodig heb. In mijn werk verlang ik naar creativiteit, effectiviteit, groei, en moed. Ik heb dromen waarin Gods leiding en duidelijkheid zeer welkom zijn.

Wat zou er gebeuren als  een aantal mensen hiervoor trouw en concreet bidden? En… wat als ik mijzelf meer toewijd aan concreet gebed voor anderen?
 

Een gebedsavontuur

Mijn nieuwsgierigheid hiernaar werd steeds groter… en zo gebeurde het dat ik:
… vijf heel concrete gebedspunten formuleerde
… een aantal vrouwen vroeg om met mij een gebedsavontuur aan te gaan: zij bidden minimaal één keer per week voor een gebedspunt van mij en ik doe datzelfde voor hen.
 

Wat het mij brengt

Het is nog wat vroeg om verslag te doen van wat het in mijn leven teweegbrengt. Toch kan ik al een paar dingen noemen!
 • Door concrete gebedspunten te formuleren ben ik meer alert op en dankbaar voor de dingen die God in mijn leven doet.
 • Het maakt me alert op en verwachtingsvol over wat God gaat doen in de levens van anderen
 • Het creëert een bijzondere betrokkenheid op elkaars leven. Vanmorgen werd ik bemoedigd door een vriendin die mij een lied appte dat aansloot bij één van mijn gebedspunten.
En ook mooi: Verschillende van de vrouwen die voor mij bidden gaan zelf ook opzoek naar bidders! Het idee dat er zo een beweging ontstaat van mensen die toegewijd, trouw en concreet voor elkaar bidden enthousiasmeert en maakt me verwachtingsvol over het zien van Gods goedheid en grootheid.
Misschien doe jij wel mee?!

Welke drempels heb jij om anderen te vragen concreet, structureel en trouw te bidden voor jou zelf en je (jeugd)werk?
Welke concrete gebedspunten zou jij voor jezelf kunnen formuleren?
Wie zou je kunnen uitnodigen om een gebedsavontuur met jou aan te gaan?

Deze blog is geschreven door Femke Poppe. Ze is gepassioneerd over discipelschap, de kerk, (sociale) gerechtigheid en simpel leven.  Muziek maken, liedjes schrijven en hardlopen zijn de dingen die zij graag in haar vrije tijd doet. Femke is getrouwd met Evert-Jan en samen hebben ze een dochter en een zoon. Ze werkt bij LEF als coach en heeft 12 jaar ervaring in jeugdwerk.

(Fotocredit: Becca Tapert)