< terug

Als leider loop je voorop. Jouw visie en daadkracht inspireren anderen. Je missie werkt als een magneet en een motivator. Hij trekt mensen aan en zet ze in beweging. Leiderschap is hard nodig. Leiderschap is supermooi. En… leiderschap is ook kwetsbaar!

Want als je vooroploopt, verwachten mensen veel van je. Jij weet de weg. Jij hebt oog voor je mensen, voor de voortgang en resultaten. Jij draagt de boel. Maar wie heeft er oog en oor voor jou? Wie denkt er met jou mee? Wie draagt jou als het te zwaar is? Wie benoemt bij jou het verschil tussen woorden en gedrag? Wie spreekt Gods zuiverende waarheid over jouw leven, jouw vragen, jouw wensen en verlangens?

LEF biedt juist leiders een plek om te groeien, te sparren. Een plek waar je gezien en gehoord wordt. Waar je uitgedaagd wordt om goed te luisteren naar wat God tegen je zegt en daar echt iets mee te gaan doen. Die plek noemen we een ‘huddle’ en we geloven dat dit juist voor leiders zo cruciaal is.

Salomo

Waarom? Kijk maar eens mee naar een van de grootste leiders uit de geschiedenis: Salomo, koning van het oude Israël. Hij begon met een ontmoeting met God Zelf, waarin hij een wens mocht doen en koos voor opmerkzaamheid en het vermogen goed te luisteren. Onder zijn bewind heerste er vrede en welvaart. Hij investeerde miljoenen in het huis van God, spreekt een ontroerend krachtig gebed uit en schrijft de prachtigste poëzie van de hele Bijbel! Ken jij zo iemand?

Wat een man! Wat een leider!

Benieuwd hoe het afloopt met deze inspirerende, Godgerichte leider? Goed, hou je vast. Salomo hield van vrouwen, véél vrouwen. Wel 1000 had hij er. En die vrouwen verleidden hem ertoe andere goden te dienen: Astarte, een vruchtbaarheidsgodin en Moloch, een god waarvoor kinderen levend verbrand werden als offer. God komt tot twee keer naar Salomo toe en verbiedt hem uitdrukkelijk zich met andere goden in te laten, maar Salomo kiest er toch voor dat te doen. Uiteindelijk besluit God dan het koningschap los te scheuren van het huis van Salomo.

Pijnlijk, vind je niet? Hoe kan dit nou? Waar is het misgegaan?
 

Klein barstje

Nou, dat ging vast niet van de ene op de andere dag. Het is begonnen met 1 keer kiezen om God niet op nummer 1 te zetten, maar te luisteren naar andere stemmen. Het is begonnen met een klein barstje in het hart van Salomo. En als je een barstje niet snel repareert, wordt het zo een flinke scheur.

Wat nou als Salomo mensen om zich heen had gehad die hem serieus de vraag hadden gesteld: Wat is God tegen je aan het zeggen? En wat ga je ermee doen?
Misschien was zijn verhaal dan heel anders verlopen!

Ik heb twee vragen aan jou als leider.
  1. Wat zijn de kleine barstjes in jouw leven, je karakter, je bediening, je huwelijk, die uit kunnen groeien tot scheuren als je er niets aan doet?
    >> Als je nu direct aan iets moet denken, dan kan dat het weleens zijn… Mocht je niets kunnen bedenken, vraag dan Gods geest je te laten zien waar je aandacht aan moet geven en ga ermee aan de slag!
  2. Heb jij een plek met mensen die eerlijk tegen je zijn? Wanneer heb je voor het laatst opbouwende kritiek gekregen en er ook serieus naar geluisterd?
    >> Heb je deze plek nog niet, dan raad ik je aan mensen om je heen te verzamelen die je het voorrecht geeft met je mee te kijken.
Deze periode daagt je uit in je flexibiliteit en veerkracht als persoon. Het daagt uit en versterkt dat wat al in je zit. Het is makkelijk jezelf te vergeten als leider. Daarom nodigen we je uit hier samen naar te kijken. In mei bieden we gratis 4 weken coachinghuddles aan om je die omgeving te bieden om te groeien en te sparren. Klik door voor meer info en aanmelden.

Deze blog is geschreven door Tineke Wuister. Tineke werkt bij LEF als Teamleider Coaching. Ze is toegepast psycholoog en heeft 15 jaar ervaring in het jongerenwerk. Ze is getrouwd met Sander en samen hebben ze drie zoons.

(Fotocredit: John Towner)