< terug

Een jaar geleden kwam een van de vrijwilligers van LEF naar mij toe. “Naar aanleiding van het eerste trainingsevent van LEF realiseer ik me ook dat ik graag een mentor wil. Ik dacht dat jij wel een goede voor mij zou zijn.” Daar werd ik natuurlijk nieuwsgierig van! Waardoor heb je je dat gerealiseerd en wat zorgt ervoor dat je denkt dat ik ‘een goede’ zou zijn? We besloten met elkaar koffie te drinken om daar eens verder over door te praten.

Geestelijk ouderschap

Als we bij LEF praten over discipelschap vertellen we ook over het belang van geestelijk ouderschap. Timoteüs die meegenomen wordt door Paulus. Jozua die opgeleid wordt door Mozes. Jezus die twaalf mannen dichtbij trekt. Eigenlijk zijn we allemaal een schaap van voren en een herder van achteren. We zoeken iemand van wie we kunnen leren en we hebben allemaal ook iets om door te geven.

Het zoeken naar een mentor kan een abstract en vaag proces lijken en daardoor nooit gebeuren. Daarom nu een blog met zes stappen, zodat je daadwerkelijk in beweging komt.
 
 1. Bid ervoor
  Een essentiële eerste stap. Vertel je Vader dat je een mentor zoekt en waarom. Vraag Hem om jou mensen in gedachten te brengen of mogelijkheden te geven om ze te vragen. God werkt op wonderbaarlijke manieren. Een van mijn bijbelse inspirators als het gaat om de kracht van gebed is Nehemia. Hij gaat eerst bidden en dan geeft God hem de opening om met de koning te praten over zijn verlangen. Blijf bidden, bij elke stap.
 2. Weet wat je wilt leren
  Als mensen mij vertellen dat ze een mentor zoeken, vraag ik altijd eerst: Waar wil je in groeien? In mijn weg als discipel waren er verschillende kernvragen die aanleiding vormden om een mentor te zoeken: Leren bijbel lezen, leren bidden. Omgaan met single zijn. Ondernemerschap etc. In elk seizoen van mijn levenswandel was er een nieuwe vraag aanleiding om mentor te zoeken. En ook een nieuwe mentor die in dat profiel paste.  
 3. Maak een profiel van een mentor
  De groeiwens die je hebt bepaalt ook wat voor mentor je zoekt. Mentorschap kan in allerlei vormen en maten. Ik ben onderdeel geweest van het gezin van een mentor en ik heb ook half jaar op kantoortijden met iemand afgesproken. De ene ben ik keer op zoek naar iemand met senioriteit in leeftijd en levenservaring, een andere keer juist niet. Bepaal het profiel aan de hand van: leeftijd, duur van de relatie, woonachtig in omgeving, lid van dezelfde kerk, bevindt zich in dezelfde levensfase, is van andere generatie, of allemaal juist precies andersom.
 4. Praat erover
  Praat erover met je omgeving zodat je gebruik kan maken van hun netwerk. Zodra je weet wat je groeiwens is en naar wie je op zoek bent, kan je omgeving meezoeken. Ik moet zeggen dat ik dan ook wel weer eens tot bijstelling van het profiel kom, want ook door de vragen die mijn omgeving stelt, realiseer ik me opnieuw welke prioriteiten ik heb. Daarnaast verslap je gemakkelijk in de zoektocht, het leven leidt je af. Om dit te voorkomen kun je één of twee mensen vragen om je accountable te houden in je zoektocht.
 5. Benader iemand
  Het eerste contact leggen is de grootste stap. Ik kan je over een ding geruststellen: niemand vind het een belediging om gevraagd te worden als mentor. Sterker nog: het is een hele leuke vraag om te krijgen. Stop jezelf zodra je merkt dat je gaat nadenken voor de ander. Geef de ander het recht om te kiezen om wel of niet je mentor te worden.
 6. Indien je vraag een nee oplevert, herhaal stap 5
  Wees niet meteen ontmoedigd als iemand nee zegt. Ga terug naar je accountability partners om je verhaal te doen en zoek naar de volgende persoon om te benaderen. Houd vol!
Inmiddels loop ik een jaar op met Juliette en we zijn samen verrast hoe waar het is wat ze toen zei: ‘ik denk dat jij een goede zou zijn’. Haar vragen linken telkens aan mijn persoonlijke proces met God in het verleden of in het heden. Ik hoef alleen maar door te geven wat God al aan mij gegeven heeft en samen leren we van wat God zegt in ons eigen leven en in het leven van de ander.

Het is mijn verlangen dat ook jij een dergelijke relatie vindt en ik hoop dat deze concrete stappen je helpen om in beweging te komen en daadwerkelijk die mentor te vragen!

Deze blog is geschreven door Hanneke van der Meer. Hanneke is trainer en coach bij LEF. Ze heeft een daarnaast een eigen bedrijf waar ze ondernemende vrouwen coacht en traint bij de start van hun eigen onderneming. Ze houdt van mensen, lezen, koken en opruimen.