< terug

We staan te joelen aan de zijlijn: ik en een jongere met wie ik al wat jaren meer persoonlijk optrek. We zijn bij een wielerwedstrijd en de afgetrainde renners zoeven aan ons voorbij op de zonovergoten winkelstraat van Nijmegen. Glimmende racefietsen op de toerauto’s, supportersvreugde, spanning: wat een festijn! Samen met de jongere geniet ik die dag van sport, de zon en elkaar. De laatste weken hebben we veel serieuze tijd gehad. Het is nodig om weer even tijd met z’n tweeën te hebben: kwaliteit-tijd!

Ontspanning en feestervaring zijn onmisbaar in jeugdwerk of een discipelschapsrelatie. De druk van de ketel, luchtige onderwerpen, lachen en ruimschoots de tijd hebben. Ik verlang naar dynamisch jeugdwerk, naar een plek waar jongeren Jezus leren kennen én volgen. Meer en meer zie ik het belang van spontane tijd met je jongeren, van ‘gewoon’ je leven delen.

In onze laatste vlog gingen we hierop in met de handige activiteitenmatrix: Hoe kun je deze omgeving creëren? Met als centrale vraag: welke vier typen activiteiten mogen absoluut niet ontbreken in je jeugdwerk? Hieronder de vlog met wat meer uitwerking. Aan het eind 5 praktische stappen voor meer beweging in je jeugdwerk.

De schommelbeweging in je jeugdwerk

Het simpele beeld van een schommel geeft een prikkel tot denken: de voortgaande beweging – heen en weer – geeft de dynamiek die je zoekt. Wil je dat je jeugdwerk in beweging blijft? Wissel dan af op deze aspecten.
 
Er is een schommelbeweging tussen structuur & spontaan
 • De structuur van afgesproken momenten.
  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (twee)wekelijkse gespreksgroep of jeugdvereniging. Vaak wordt dit voorbereid en is er ook een lijn in het programma.
  én
 • De spontante momenten waarop je deelt in elkaars alledaagse leven en geloven.
  Deze momenten zijn niet lang vooraf gepland, zijn vaak ook in wisselende samenstelling en moeten altijd worden voorgesteld door iemand die het idee heeft. 
Er is ook een schommelbeweging tussen inspanning & ontspanning
 • De inspanning van een serieus gesprek, samen bidden en het lezen van de Bijbel
  én
 • De ontspanning van een filmavond met frituur, wildkamperen op een weiland, of een concertbezoek. 
Het beeld van de schommel helpt mij hierin omdat de beweging groter wordt als je aandacht geeft aan het heen-én-weer. Aan één kant blijven is onmogelijk! Het is én-én: structuur én spontaan. Formeel én informeel. Inspanning én ontspanning. Ik ben ervan overtuigd dat afwisseling in jeugdwerk de uitdaging erin houdt. Voor zowel de jongeren als ook voor jou als jeugdleider.
 

4 typen activiteiten

Laten we deze twee schommelbewegingen voor het gemak eens in een matrix zetten. Et voilà: er ontstaan vier typen activiteiten die je een plek kunt geven in je jeugdwerk of discipelschapsrelatie.
 

 
Door deze lens kun je kijken naar de opbouw van je jeugdgroep als geheel, maar ook naar de discipelschapsrelaties je hebt met een enkele jongere.
 
Een paar voorbeelden
 • Structuur - Inspanning: tweewekelijkse jeugdavond met daarin samen praten over God en geloven.
 • Structuur - Ontspanning: jaarlijkse barbecue als eerste jeugdavond, elke jeugdavond chips en cola aan het eind, of zoals ik doe: elke zondagochtend voor de kerk koffie bij de Starbucks.
 • Spontaan - Inspanning: midden op straat ineens een serieus geloofsgesprek met een jongere die je bij de supermarkt tegen komt; zomaar tussendoor een app-gesprek over een moeilijke situatie bij een jongere;
 • Spontaan - Ontspanning: zomaar met een groep jongeren meegaan naar bevrijdingsfestival; spontaan jongeren uitnodigen te komen eten of samen te sporten.

 “Welk type activiteit is nu nodig in ons contact?”

De clou van deze activiteitenmatrix is dat het mij helpt een antwoord te vinden op de vraag: “Welk type activiteit is nu nodig in ons contact?” Het is absoluut geen hogere wiskunde, maar om in beweging te blijven is er afwisseling nodig. Veel jeugdgroepen zie ik op de georganiseerde structuur-momenten al een afwisseling zoeken tussen inspanning en ontspanning. In deze blog wil ik vooral het belang van spontane ontspanning/inspanning benadrukken. Dit hoort net zo goed bij je rol als jeugdleider! En voor sommige personen of situaties vraagt het een actieve keus deze 4 typen activiteiten allemaal aandacht te geven.
 

En nu jij: 5 stappen om dit met je team te bespreken

Wat kun jij doen om jullie jeugdwerk of discipelschapsrelatie meer in beweging te brengen? Hieronder omschrijf ik 5 stappen die je kunt zetten met je team van jeugdleiders om hier in 1 uur eens goed over door te praten!
 

>> STAP 0 [vooraf]

Print dit werkblad uit voor de jeugdleiders, lees deze blog en bekijk alvast de vlog een keer.
 

>> STAP 1 [15 min]

Bekijk samen de vlog. Centrale vraag: “Welk type activiteiten heeft persoonlijk je voorkeur?” Bekijk samen het werkblad voor het overzicht van de matrix en laat ze één van de vier kwadranten/vakken kiezen.
 • Houd jij van vaste afspraken en duidelijkheid (structuur)? Of zoek je juist onverwachts het contact met je jongeren (spontaan)?
 • En kun jij goed ontspannen kletsen over van alles en nog wat of het ijs breken met een gekke actie (ontspanning)? Of duik je het liefst gelijk de diepte in en zoek je serieusheid in een (geloofs)gesprek (inspanning/doelgerichtheid)?

>> STAP 2 [5 min]

Vraag iedereen bij elk kwadrant 2 activiteiten neer te zetten wat er nu al is in jullie jeugdwerk (WHAT IS) en 2 nieuwe ideeën (WHAT COULD BE). Je vult in elk kwadrant/vak dus 4 dingen in.
 

>> STAP 3 [10 min]

Bespreek wat er nu al is. Centrale vraag: “Welk type activiteiten herken je met name in het jeugdwerk?” Waar ligt jullie kracht? Welke van de vier typen activiteiten geven jullie eigenlijk vrij weinig aandacht? Waar kunnen jullie dus nog in groeien?
 

>> STAP 4 [20 min]

Loop de ideeën langs met elkaar. Centrale vraag: “Welk type activiteiten zou je meer aandacht willen geven? En wat wordt jullie eerste stap?”
Welke actiestap kun jij deze week zetten om meer beweging te krijgen in je jeugdwerk/discipelschapsrelatie? Selecteer per persoon een concrete actie waarbij binnen 1 week een eerste stap kan worden gezet. Laat de jeugdleiders in duo/trio’s afspreken wanneer ze vragen aan elkaar of de actie is gelukt. 
 

>> STAP 5 [10 min]

Bid voor elkaar en je jongeren. Stuur je jongeren nog een appje als je ergens aan moet denken of wanneer je aan hen ook ideeën wilt vragen. Schrijf je actie direct in je agenda en ga ervoor!
 
Wij wensen jullie lef en beweging in je jeugdwerk! Zodat jullie jongeren meer en meer kunnen ontdekken wie God voor hen is en hoe ze dit in hun eigen leven vorm kunnen geven.


Deze blog is geschreven door Tirza Roor. Tirza vult haar leven met daadkracht, hartstocht en bewustzijn. En met goede koffies, triatlon en hechte vriendschappen. Want: “Het leven is ingewikkeld eenvoudig!” Ze werkt als Trainer bij LEF aan het ontwerp en de inhoud van de Learning Community.