Scenario:
Je bent vol passie aan de slag binnen je gemeente. Je werkt met jonge mensen en wil ze zó graag dichterbij Jezus brengen. Dat mag jou alles kosten. Als de kern Jezus blijft, ben jij bereid alle vormen te veranderen. Maar: Er zijn gemeenteleden die daar anders over denken. En er zijn structuren die zich niet zomaar laten veranderen.
Of:
Je bent evangelist tot in je tenen en je zou het liefst al je jongeren de straat op sturen om over Jezus te praten. En niet alleen op straat, maar ook thuis met hun vrienden, buren, ouders…. Maar: Je komt er al snel achter dat vooral jijzelf enthousiast bent. Andere jeugdleiders zijn er niet echt voor te porren en de jongeren laten het afweten. Auw, dat doet pijn!
Herkenbaar? Voor je het weet ben je gefrustreerd, ga je niet meer met plezier naar de kerk en laat je je negatief uit over broeders en zusters.
Huddles
Zelf ben ik ook 15 jaar jeugdleider geweest en ik weet uit ervaring dat passie en pijn zomaar kunnen omslaan in teleurstelling en frustratie. Gelukkig had ik mensen om mij heen, waarmee ik mijn teleurstelling kon bespreken en mijn frustratie bij God kon brengen.
Zo’n plek gun ik elke jeugdleider! En juist daarom ben ik zo enthousiast over wat we bij LEF ‘huddles’ noemen. Een huddle is een ontmoeting met je team, elke twee weken zo’n anderhalf uur, met als doel om samen te groeien in discipelschap en in leiderschap. Vier redenen waarom ik daar zo’n fan van ben:
- Het is een veilige plek
In de huddle kun je in alle openheid je successen, teleurstellingen en vragen neerleggen. Alleen al het benoemen hiervan kan zo helpend en helend zijn. Wanneer je teleurstelling en frustratie zaait, begint langzaam maar zeker de boom van bitterheid en boosheid te groeien. Een huddle helpt dat voorkomen. - Het is een uitdagende plek
In die veilige omgeving kun je samen groeien en meer op Jezus gaan lijken als persoon en als leider. Om je af te vragen: wat is God in deze situatie tegen me aan het zeggen? En wat ga ik daarmee doen? Samen reflecteren, scherpe voornemens maken en elkaar daar over twee weken weer op te bevragen - Het is een strategische plek
De input en ‘lenzen’ die we je aanreiken in een huddle helpen om strategisch te kijken naar de groep die je leidt. In de huddle ontstaat een gemeenschappelijke manier van naar discipelschap kijken en erover praten. Door met elkaar dezelfde taal te spreken, sta je op één lijn en bouw je aan een gemeenschappelijke cultuur.
- Vermenigvuldiging!
De huddle houden we zo simpel in vorm, dat hij makkelijk te vermenigvuldigen is. Een cultuur van discipelschap bouwen gaat niet snel, maar is wel duurzaam. Het brengt een beweging op gang die als een olievlek de cultuur van de gemeente kan veranderen.

