< terug

Ik hoorde ooit een triest verhaal. Een jeugdleider had veel geïnvesteerd in een jongere. Samen Bijbelstudies gedaan, diepe persoonlijke vragen gesteld, uitgewisseld over hun eigen leven en hun relatie met Jezus, samen veel tijd doorgebracht. Toen kwam het moment dat deze jongen ging studeren en ze elkaar een beetje uit het oog verloren. Dat gebeurt helaas vaker.

Een jaar of 5 later kwam deze jeugdleider de jongeman tegen en vroeg enthousiast naar zijn leven en zijn geloof. De jongen reageerde wat schoorvoetend en vertelde dat hij, sinds het begin van zijn studie, stukje bij beetje steeds minder deed met geloven en Bijbellezen. Vandaag de dag noemde hij zich nog net ‘gelovig’, maar in de praktijk stelde dit niets meer voor…

Pakketje

Hoe kan dit nou? Kun je je de frustratie, de pijn en de vragen voorstellen bij de jeugdleider? Zoveel geïnvesteerd en vijf jaar later is er niets van over. Waar is het mis gegaan?

Dit verhaal is helaas geen uitzondering. Soms zou ik zo graag willen dat ik mijn geloof in een pakketje kon stoppen en het aan iemand anders kon geven! Maar zo werkt het niet. Geloofsoverdracht is niet maakbaar. Het werkt niet zo van: Volg dit vijf stappenplan en al je jongeren hebben een persoonlijke relatie met Jezus!

Wel kunnen we natuurlijk de vraag stellen: Doen we de juiste dingen? Geven we onze jongeren de dingen mee die ze nodig hebben om zelfstandige volwassen christenen te worden?
 

Inhoud en relatie

Als je ons een beetje kent, weet je wel dat wij bij LEF overtuigd zijn van het feit dat jij als jeugdleider van cruciaal belang bent in het discipelen van je jongeren. Een boekje of een programma kan een hulpmiddel zijn, maar daardoor worden jouw jongeren geen discipel.

Dat worden ze pas als jij ze toegang geeft tot je eigen leven, als je persoonlijke aandacht voor ze hebt en doorgeeft wat jijzelf ontvangen hebt. Relationeel jongerenwerk, dus. Superbelangrijk!

Hier hebben we twee onmisbare ingrediënten van jeugdwerk te pakken:

1. De inhoud die je bespreekt (bijbels, praktisch toepasbaar etc) èn
2. de relatie de je hebt met jongeren (veilig, persoonlijk, kwetsbaar, authentiek etc).

 

Een derde ingrediënt

Eén heel belangrijk ingrediënt mist echter nog. Eén die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die juist zo belangrijk is als het gaat om het zelfstandig maken van je jongeren in geloof.

Een grote valkuil van jeugdwerk is immers dat jongeren afhankelijk worden, dat ze consumeren wat jij ze voorzet. Dat ze leven van jeugdavond naar jeugdavond en daar hun ‘voeding’ halen zodat ze er weer een week tegenaan kunnen. Maar wat nou als ze stoppen met die jeugdavonden? Wat blijft er dan over in hun leven? Schokkend genoeg dus soms helemaal niets!

Daarom is wat nu volgt dus zo enorm belangrijk:
 

3. Leer je jongeren geestelijke gewoontes aan


Leer ze gewoontes aan om hun relatie met God vorm te geven. Dingen die ze dus zelf, thuis, doen. Die jij ze aanreikt, waar je samen mee oefent.

Voorbeeld: Hoe lees je de bijbel? Dan leer je ze de vragen:
  1. Wat zegt het over God?
  2. Wat zegt het over mij/de mens?
  3. Wat kan ik ermee?
Vervolgens geef je ze de uitdaging dit 4 weken lang dagelijks vol te houden. Of gewoontes rondom stille tijd, gebed, Gods stem verstaan, geven, Bijbelteksten uit je hoofd leren….

Als zij, met jouw hulp, leren om te kiezen voor deze dingen en het gewoontes worden in hun leven, dan help je ze te wortelen en stevige bomen te worden. Ze hangen dan niet vast aan jou en jouw geloof, maar ze slaan zelf hun wortels uit en dat helpt ze om stevig te blijven staan en zich vast te houden aan Jezus Zelf! Wat zullen ze dan vertellen als je ze over 5 jaar tegenkomt!?

Deze blog is geschreven door Tineke Wuister. Tineke werkt bij LEF als Teamleider Coaching. Ze is toegepast psycholoog en heeft 15 jaar ervaring in het jongerenwerk. Ze is getrouwd met Sander en samen hebben ze drie zoons.