< terug

Wel eens nagedacht over hoe God betrokken kan zijn bij jouw carrière? In gesprekken met mensen over God en werk kom ik één vorm van betrokkenheid vaak tegen: God is betrokken in onze werkrelaties. Hoe wij ons verhouden tot onze collega’s, klanten, leidinggevende etc. Jezus noemt ‘God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf’ als kern van de gehele wet. Op je werk zijn er genoeg ‘naasten’ waar je die liefde aan kan geven! Het is de gemene deler van iedere professional; we hebben relaties. Maar stopt Gods betrokkenheid daar of is er meer? 

Mijn blik is verbreed op Gods betrokkenheid bij mijn werk sinds ik hem als Alpha ben gaan zien. God is onder vele namen bekend in de bijbel. Elk van Zijn namen geeft uiting aan wie Hij is. Hij is Vader, Heer van de hemel machten, God die voorziet, God van kennis, Rechter, Schepper, Herder, Vriend, Verlosser en nog veel meer. Een studie naar Zijn namen verbreedt je Godsbeeld, een aanrader mocht je nog iets zoeken voor je stille tijd, maar nu licht ik Alpha eruit. Degene die als eerste was. Hij is Schepper. Uit Hem komt alles voort. Niets wat nu op de wereld is, is Hem vreemd. Concreet en praktisch betekent dat bijvoorbeeld elke expert in jouw vakgebied een kleintje is ten opzichte van God. Als ik het je zou vertellen zou ik hier even een stilte laten vallen. Neem een expert uit jouw vakgebied voor je en realiseer je dan: de kennis van deze man of vrouw is niets vergeleken bij de kennis van de Alpha, Schepper en Almachtige God die jouw Vader en vriend is. Dan val ik stil en mogelijk jij ook. 

We zijn opgegroeid en opgeleid in een wereld van scheidingen. Een wereld waar dat wat natuurlijk is, niet geestelijk zou zijn. Waar staat en kerk zijn gescheiden. Waar wetenschap de basis is voor onze overtuigingen. Het liefst horen we: Uit onderzoek blijkt…. En dan volgt een statement die we zonder al te veel zelf kritisch denken kunnen aannemen. Die scheiding heeft ook de relatie met God in onze ontwikkeling als professional gekleurd. Door de scheiding betrekken we hem wel bij de relaties op ons werk, maar minder of niet bij de inhoud van ons werk. Die scheiding maakt dat de bijbel wel relevant is, maar met name op moreel en relationeel gebied. Maar God is meer dan een morele God. Hij is Alpha en zijn almacht is groot genoeg om over elk professioneel probleem dat voor je ligt een antwoord te bieden. Dat betekent dat niet jouw vakliteratuur het laatste woord heeft, maar Hij. Dan is het ineens op een andere manier relevant om te leren zijn stem te verstaan én zijn er nieuwe vragen die je hem kan voorleggen in gebed. 

Ons beeld van God heeft grote invloed op onze relatie met Hem als christelijke professional. Het is van invloed op waar we Hem bij betrekken en waar Hij in kan spreken. 

Welk beeld van God draag jij mee als je nadenkt over je carrière?