< terug
Wat heb je nodig om goed met spontane gesprekken om te gaan?

Tijdens een avond met de young professionals waar ik mee mag optrekken, zei een deelnemer: ‘De werkvloer waar ik rondloop is net de samenleving, je komt er van alles tegen’. Herken je dat?

Soms komt er opeens een vraag
Als young professional sta je midden in een professionele wereld waar collega’s, klanten en bezoekers met allerlei overtuigingen rondlopen. En soms komt er opeens een vraag van een collega, net als in de video van Diederick.

Het gesprek bij de bron
In de Bijbel kom je regelmatig van die spontane gesprekken tegen. Jezus heeft in Johannes 4 een bijzondere ontmoeting met een vrouw bij een bron: 

"Jezus nu was vermoeid van de tocht en bleef zo bij de bron zitten; het was ongeveer het zesde uur. Er kwam een vrouw uit Samaria om water te putten."

Jezus was gewoon op weg. Opeens was daar een ontmoeting. De vrouw stelt Hem een vraag. Hij gaat erop in wat er uiteindelijk voor zorgt dat haar leven en dat van haar omgeving volledig transformeert. Wie had dat gedacht?

Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig om goed met spontane gesprekken om te gaan?  Volgens mij in elk geval dit:
 
  1. Open staan voor spontane ontmoetingen

    Hier begin het mee. Wat gebeurt er met je wanneer je een vraag over je geloof krijgt? Klap je dicht, begin je te zweten of verlang je er eigenlijk wel naar om eens een goed gesprek met een collega te hebben? Stel je ervoor open, zonder dat je het jezelf oplegt. Het mag, maar hoeft niet. 
     
  2. Wat parate kennis over lastige of grote vragen

    Zorg dat je zelf hebt reflecteert op levensvragen of overtuigingen die mensen kunnen hebben. Bijvoorbeeld bekende vragen als waarom er zoveel lijden in de wereld is of waarom zonde maakt dat God's heiligheid reageert met oordeel. Dit zijn reëele onderwerpen waarvoor het zinvol is dat je wat parate kennis hebt. Kijk op www.degrotevragen.nl of op de site van Oxford Centre for Christian Apologetics: OCCA
  3. Een hart wat iets te delen heeft

    Je vermenigvuldigt wat je hebt. Wanneer je zelf door diepe dalen van twijfel of onzekerheid gaat, is het misschien niet de tijd om gepassioneerd te doen over de Bijbel. Ik geloof niet dat God dat van je vraagt. Zoek verbinding in je kerk en zoek professionele hulp als je dat nodig hebt om door deze fase heen te komen. Tegelijk kun je een zoekende collega wel aanmoedigen stappen te nemen richting Alpha-cursus of kerk. 

    Deel iets wat echt is, mensen proeven dat direct. Je moet je voorstellen dat vele collega’s weinig tot geen geloof in hun omgeving hebben. We zijn vaak zo gewend in de zoutpot te leven, dat we onze smaak normaal vinden. De realiteit is verre van dat. Jouw kwetsbare hart is een stepping stone voor Jezus om anderen aan te raken. 
     
  4. Wijsheid wat wel en wat niet te zeggen

    Vaak willen we veel te veel kwijt. Luisteren en doorvragen is misschien wel het beste antwoord wat je kunt geven, net als Jezus dat in Johannes 4 doet. We maken soms een fragiel werk van de Geest in een hart kapot door zonder wijsheid onze overtuigingen uit te ratelen, terwijl de hartsvraag van de ander niet aan bod komt. Wees wijs.
     
  5. Vertrouw op de Heilige Geest

    'Ja, maar ik ga echt niet evangeliseren op mijn werk, dat kan me mijn baan kosten.' Dat begrijp ik. Niet elke omgeving is geschikt voor de zeepkisten-strategie, misschien wel geen enkele omgeving. En dat hoeft ook helemaal niet. Het belangrijkste dat je namelijk nodig hebt, is vertrouwen op Heilige Geest. Hij zorgt er graag voor dat terwijl jij bouwt aan een carrière en persoonlijke ontwikkeling, je onderweg soms zo maar in een spontane ontmoeting terecht komt waarvan je denkt: Hé, dit is bijzonder zeg! We willen geen zieltjes winnen, we willen leven delen terwijl we zelf ‘leven als leerling’ op de werkvloer.
Sven Leeuwestein is directeur van IMPACT Navigators

Wil je hierin groeien? Op 19 januari 2019 organiseert Europartners een Young Professionals Weekend in Doorn me als thema 'In gesprek over Jezus'. Met Frans van Santen en Ron Zwaan.