Headline

< terug

Stress en zorgen zijn twee levenslange reisgenoten van mij. We hebben sinds mijn kindertijd een liefde/haat relatie met elkaar. Zij houden van mij. Ik haat hen. Nog niet zo lang geleden deed ik samen met een aantal vrienden een behulpzame oefening om te ontdekken wat er gaande was in onze levens. Die oefening heet ‘Het Levens Whiteboard’.

Het is vrij simpel: denk aan je leven als een whiteboard. Op dat whiteboard staan verschillende gebieden: familie, werk, vriendschappen, hobby’s, gezondheid, uitdagingen, dromen, geestelijk leven enzovoorts. Al deze gebieden zijn onderdeel van het hier en nu. In veel gebieden voelt het alsof er een rood licht brandt: een ouder die ziek is, een moeilijke relatie met je partner, een vriend met wie je maar niet kunt afspreken, een deadline, een kind dat slecht slaapt … Er zijn zoveel gebieden in ons leven die elke dag weer onze aandacht vragen. En zelfs als ik me op een gebied focus, zoals bijvoorbeeld werk, kan de stress van een ander gebied toch mijn focus daar vandaan halen en me enorm veel energie kosten. Ken je dat?
 
Rood licht
Terwijl ik op mijn whiteboard schreef ontdekte ik hoeveel gebieden in mijn leven een rood licht hebben. Ik zei tegen mijn vrienden: ‘Geen wonder dat ik ’s nachts naar droom en dat ik steeds het gevoel heb dat ik moet huilen’. Ik had geen idee hoeveel zorgen ik had, totdat ik het pal voor mijn neus op het whiteboard zag staan. Het was confronterend maar gaf tegelijkertijd ook opluchting. Ik had deze reality check nodig om mijn stress aan te pakken. En als een volgeling van Jezus weet ik dat wanneer ik mijn zorgen aan zijn voeten leg, dat de eerste stap is om de zorgen los te laten. Voor zover ik dat kan als een klassieke piekeraar.

Niet alleen
Deze ochtend luisterde ik naar een toespraak van Nicky Gumbel over vijf lasten die je niet hoeft te dragen. Zijn eerste punt ging over de last van het zorgen maken. Hij refereerde naar psalm 68:20: ‘Gezegend zij de Heer, dag aan dag draagt hij onze lasten, de God van onze redding!’ Direct wist ik dat deze bijbeltekst een cadeau van de heilige Geest was voor mij. God staat altijd klaar om onze lasten te dragen. Elke dag! Het lijkt zo simpel. Ik hoef alleen maar mijn lasten aan Hem te geven en ik ben vrij. Maar wat ik ook ontdekte is, dat ik zelfs als ik Hem de stressvolle gebieden van mijn leven geef, deze gebieden toch ervaar als zwaar en belastend. Maar ik draag ze niet meer alleen.
 
Hem vertrouwen
Neem mijn huidige situatie. Ik ben in een periode van mijn leven gekomen dat stabiliteit voor mij van groot belang is. Ik vind het heerlijk dat ik al zeven jaar in hetzelfde huis woon. Ik zou hier graag nog drie of vier jaar willen blijven. Ik kan dit huis niet kopen, anders had ik dat al lang gedaan. Vorige week liet de eigenaar van het huis mij weten dat zij erover denken om het over een jaar te verkopen. Mijn hart zakte in mijn schoenen en ik werd enorm onrustig. Mijn eerste gedachten waren: ik vind nooit meer zo’n plekje als dit, ik wil niet weg uit deze omgeving, o en dan moet ik al mijn spullen verhuizen. AL mijn spullen, NEEEEEE!! Argh! Paniek! Die hele nacht draaide ik in mijn bed piekerend over hoe we hier toch kunnen blijven. Maar het gewicht van de realiteit woog zo zwaar. Sinds dat moment nodigt God me uit om Hem elke dag te vertrouwen voor mijn behoefte aan stabiliteit. Hij heeft altijd voorzien, zelfs meer en beter dan ik nodig had en dat kan Hij opnieuw doen. Ik hoef niet in angst te leven voor een toekomst die er nog niet is. Natuurlijk flikkert in dat gebied het rode licht op mijn whiteboard. Ik mag dan niet weten hoe of wanneer God zal voorzien, maar ik weet wel dat ik niet alleen ben. Hij draagt deze last met mij en Hij zal het elke dag dragen totdat Hij voorziet in wat ik nodig heb.