Headline

< terug

Hoe oud was jij, toen je erachter kwam dat iedereen gewoon maar wat doet? Deze uitspraak las ik ergens een paar jaar geleden. En het trof me …

Jarenlang dacht ik dat bij serieuze bedrijven zinvolle afwegingen werden gemaakt. Dat iemand in een mantelpakje achter een balie altijd het goede antwoord geeft, want zij werken daar. Ik dacht dat als je volwassen bent en je een baan hebt, je serieus dingen kan.

Maar helaas ;-) het blijkt niet zo te zijn. Ook ik zit vaak genoeg te aarzelen achter mijn laptop over een keuze. En als een student een casus voorlegt, kan ik een paar afwegingen noemen, maar ik heb óók de waarheid niet in pacht (nou ja soms … je kent het ;-)). En ken je dat gevoel, als je al een half uur over een bepaald punt vergadert, dat iemand iets roept waarvan je denkt, ‘hadden we dat niet éérder kunnen bedenken …?’ Af en toe had ik mezelf graag wat slimmer gezien.

Bijna dagelijks stel ik mezelf vragen als, ‘Doe ik mijn werk goed? Wat is de juiste keuze? Wat is mijn impact?’ Ze komen soms voort uit onzekerheid. Maar ze zijn ook reëel. Want mensenwerk is niet meetbaar. Wat heeft iemand precies nodig om een juiste keuze te maken? En wat mag ik daarin bijdragen? Vaak blijft het toch, voor m’n gevoel, bij ‘gewoon maar wat doen’.

Gelukkig ben ik niet afhankelijk van het resultaat dat ik zie, of vermoed. Ik mag mijn werk doen vanuit de overtuiging dat God me hier roept en dat Hij het met me ziet zitten. Echt resultaat komt dus überhaupt niet uit mijn eigen handen, maar door Gods Geest. Zelfs Jezus zei: ‘Ik kan niets uit mezelf doen, maar alleen door mijn Vader een verschil maken …’. Eerlijk gezegd maakt het me ook wel ontspannen, dat God het doet.

Pas sprak ik een student met wie ik afgelopen jaren veel gesproken heb. We hadden een gesprek over de afgelopen twee jaar, waarin er veel gebeurd is. En ineens zei ze: ‘Het moment dat ik me realiseerde dat het zo niet langer ging, dat ik echt te hard voor mezelf was en op overspannenheid afging, dat was toen ik bij jou op de bank zat en jij me ernaar vroeg.’ Dat heb ik nooit beseft. De bewondering die ik heb gevoeld voor haar moedige keuzes, ik heb nooit geweten dat ik daar zo’n concrete bijdrage in heb gehad. Soms, als we maar gewoon wat doen … dan gebeurt er iets!

Over de blogger

Philinde


Philinde is stafmedewerker in Nijmegen en vertelt in haar blogs over thema's in haar leven en haar werk