Headline

< terug

Misschien kom ik wat laat kijken, maar de afgelopen weken ben ik (opnieuw) stilgezet bij hoe wij als mensen omgaan met de natuur en het milieu. Welke keuzes maken we en welke effecten hebben die op het milieu? Ik ben me erg bewust dat ik overmatig vlieg. Nu ik in het buitenland woon, ben ik extreem veel gaan vliegen om bij bruiloften aanwezig te zijn, trainingen te volgen, conferenties bij te wonen en mijn familie en vrienden te zien. Al die vluchten hebben een groot effect op het milieu. Sinds kort ben ik dan ook begonnen met compensatie naar projecten die zich bijvoorbeeld bezig houden met bossen planten. Dat maakt het vliegen nog niet goed, maar het was een stukje bewustwording. 

De vraag die me voornamelijk bezighield was 'wat mag het je kosten'? Ik liep door de supermarkt en zag veel fruit verpakt in plastic. Het is goedkoper om zo'n plastic-verpakking te kopen, waar hetzelfde fruit gebundeld is, dan hetzelfde fruit maar dan losse stuks. Maar wat mag het me kosten? Als ik er telkens bewust voor kies om die losse stuks fruit te kopen, dan verbruik ik in ieder geval geen overbodig plastic. Het kost me meer, maar ik maak een bewuste keuze voor het milieu. 

Sinds kort ben ik ook begonnen met mijn eigen schoonmaakmiddelen maken op een verantwoorde manier. De aanschaf van glazen flessen, olies, ingrediënten, etc. was niet goedkoop. Het kostte eigenlijk best veel. Maar op de lange termijn is het financieel gunstiger en zorg ik er hiermee voor dat ik minder plastic verbruik en geen schadelijke stoffen gebruik in mijn huis. Goed voor milieu en mijn eigen gezondheid. Maar het was duur! 

Inmiddels zitten we hier in Spanje in een lockdown door het Coronavirus en mogen we ons huis niet meer uit. Alleen de noodzakelijkste dingen mogen gedaan worden, maar ik zit al voor de derde dag alleen binnen. We mogen voor boodschappen wel de deur uit, maar mijn koelkast en keukenkastjes hebben nog voorraden. Waar ik me de afgelopen dagen wel mee bezig heb gehouden, is om te proberen dat alles wat ik in huis heb qua eten zo volledig mogelijk te gebruiken. Om logisch na te denken over wat ik wanneer eet en klaarmaak, zodat er niets weggegooid hoeft te worden. Waarom ben ik me daar pas nu zo bewust van? Waarom gooi ik normaal zoveel eten weg omdat ik het heb laten bederven? Waarom heb ik altijd te veel in huis? 

Deze lockdown zorgt ervoor dat je veel na gaat denken. Wat mag het jou kosten? Wat mag het je kosten om verantwoordelijker te zijn? Om steeds meer te groeien in rentmeesterschap? Wat doe jij al? 

Over de blogger

Barbara


Barbara woont en werkt op Ibiza voor 24-7 Prayer en NavMissions. Haar blogs gaan over haar dagelijks leven tussen de feestende mensen en hun zoektocht naar geluk.