Headline

< terug

Je moet goed voor jezelf zorgen ... Zo makkelijk gezegd, maar wat is dat nu eigenlijk? De afgelopen maand ben ik stil gezet bij hoe je fysieke gezondheid je geestelijke gezondheid beïnvloed. Toen het zomerseizoen was afgelopen, was ik zo vreselijk moe en aan het einde van mijn latijn dat mijn hele lichaam gewoon op was. Fysiek was ik echt niet op een goede plek, maar daarin merkte ik ook dat ik geen puf en energie had om tijd met God door te brengen.

Een paar weken geleden ben ik een fitness-klas gestart. Zelf probeer ik vier of vijf keer in de week te sporten en daar wil ik mensen graag enthousiast voor maken. De sportlerares zit toch nog een beetje in me. Twee keer in de week sport ik met mensen in het park, ik neem ze gewoon mee in mijn routine. Als ik sport, kan ik mijn gedachte op een rijtje zetten, maar kan ik God ook zoveel duidelijker horen. Sporten versterkt mijn relatie met God. Ik zit daarna lekkerder in m’n vel en heb energie om de prioriteit bij Jesus-time te leggen.

God heeft ons één lichaam gegeven en daar moeten we goed voor zorgen. Dat is Zijn tempel waarmee Hij zijn getuigenis naar deze wereld wil afgeven. Als ik niet goed voor mezelf kan zorgen, hoe kan ik dan goed voor de mensen in mijn omgeving zorgen? Hoe kan ik tegen iemand zeggen dat ze liever voor zichzelf moeten zijn, als ik mezelf voortdurend onder druk zet en niet de rust gun die ik nodig heb?
Gezond eten, genoeg slapen, sporten, dat zijn allemaal zaken die ik belangrijk vind omdat zij er voor zorgen dat mijn lichaam gezond is. Als mijn lichaam gezond is, heb ik meer helderheid in mijn hoofd om me te kunnen focussen op God. Door goed voor mezelf te zorgen, eer ik God, omdat ik Zijn schepping eer. Dat is niet een excuus om jezelf allerlei nieuwe kleren te geven of veel geld aan jezelf uit te geven; het is leren ontdekken wat je nodig hebt om rust en vrede te hebben.

Fysieke gezondheid, mentale gezondheid en geestelijke gezondheid staan allemaal met elkaar in verbinding. We moeten voor alle drie goed zorgen en aan alle drie aandacht besteden. Je kunt er niet eentje laten schieten, want het zal uiteindelijk de rest uit balans halen. Zorg jij goed voor jezelf? Wat heb jij nodig om fysiek gezond te zijn? Onderzoek eens hoe je fysieke gezondheid in relatie staat tot je geestelijke gezondheid!

Over de blogger

Barbara


Barbara woont en werkt op Ibiza voor 24-7 Prayer en NavMissions. Haar blogs gaan over haar dagelijks leven tussen de feestende mensen en hun zoektocht naar geluk.