Headline

< terug

Alycia

Er wordt wel eens gezegd dat je ruim tienduizend uren nodig hebt om een expert te worden in iets. Ik ben nu zes maanden getrouwd, dus een ding is wel zeker, ik ben nog geen expert als het over het huwelijk gaat. Het goede nieuws is dat ik leer en groei! Dit is de top vijf van dingen die ik, tot nu toe, leerde over het huwelijk …

1. Het huwelijk brengt mijn zwakheden naar voren. Ik merk dat ik waarschijnlijk meer gericht ben op mijzelf dan ik toe wil geven. Vanuit mezelf ben ik niet zo dienend en denk ik sneller aan mijn eigen behoeften dan aan die van een ander. Oeps. Ik zie dat als iets waar God mij kan helpen om te groeien. Ik heb zijn inmenging nodig om die dingen die sinds mijn huwelijk naar boven komen te verbeteren. Gelukkig heb ik een vergevende man die begrijpt dat dit bij het getrouwd zijn hoort.

2. Samen lachen is essentieel voor een gezonde connectie met elkaar en met God. Ik ben verbaasd hoeveel meer ik gelachen heb het afgelopen jaar. Onszelf niet al te serieus nemen hielp mij om meer mezelf te zijn. Ik voel me veiliger in het door God aan mij gegeven ontwerp, omdat ik iemand naast me heb die kan lachen over mijn domme foutjes zonder dat ik me veroordeeld voel.

3. Goed slapen is belangrijk. Dit lijkt simpel maar ik heb gemerkt dat ik niet zo’n beste slaper ben en dat mijn man dat ook niet is. Daarmee helpen we elkaar niet. Waarom? Ik ben minder geduldig als ik slecht slaap en daarom zondig ik meer. Ik probeer te leren hoe ik goed kan slapen met een slechte slaper naast mij. Advies en tips zijn welkom.

4. Vertrouwen op Jezus wat onze toekomst betreft is een uitdaging. Ik hou van een strakke planning, al ben ik tegelijkertijd redelijk flexibel. Ik hou van stabiliteit en weten wat er gaat komen. Voordat ik mijn man ontmoette had ik een duidelijk beeld van hoe de komende vijf jaar eruit zouden zien. Nu weet ik dat niet. In mijn trouwring staat Jesaja 52 vers 12 gegraveerd: ‘Vertrek in alle rust want de Heer gaat voor je uit en de God van Israël vormt je achterhoede’. Deze waarheid mogen we gaan oefenen in ons gezamenlijke leven. Ik zie dat vooral in ons verlangen om kinderen te krijgen. We hebben geen controle over wanneer en of dit gaat gebeuren. Toch heeft het een grote impact op de timing van sommige van onze plannen. Ik wil niet dat de angst voor verandering mij tegenhoudt. Als God ervoor kiest om ons een kind te geven, dan zorgt Hij ook dat we onze plannen (en onze levens) daarop kunnen aanpassen.

5. Mannen denken echt anders dan vrouwen. Ik generaliseer, maar ik ben voortdurend verbaasd hoe verschillend we zijn van elkaar. Dat merken we vooral in de stijl van communiceren. Meer dan eens is mijn echtgenoot geïrriteerd over mijn behoefte om door te praten over een probleem, omdat ik me niet op een lijn met hem voel. Hij heeft de gave om een onenigheid weg te stoppen en door te gaan met het volgende. Ik ben verbaasd en soms gefrustreerd over hoe dat bij hem werkt. Gelukkig hebben we veel tijd, hopelijk een jaar of veertig, om elkaar beter te leren begrijpen.

Veel van jullie die dit lezen zijn veel langer getrouwd dan ik! Ik weet zeker dat ik van jullie kan leren. Voel je daarom vrij om te reageren met waardevolle tips!

 

 

Over de blogger

Alycia


Alycia komt uit Texas (USA) en werkt als naventure trainer bij Navigators Nederland. In haar column vertelt zij over haar dagelijkse leven met God.