Headline

< terug

Ik denk soms aan de nieuwe aarde. Niet zoveel aan de hemel, want dat is volgens de Bijbel toch vooral een tussenstation. Uiteindelijk komt er een nieuwe aarde en dat lijkt me wel wat. De Bijbel zegt er verder niet zo veel over. Er is geen zon, want God schijnt. Er is geen zee, al staat die waarschijnlijk vooral symbool voor dood en chaos (dus misschien is er alsnog zee en strand). Er is een stad met poorten, een rivier en levensbomen. De rest moeten we er een beetje bij verzinnen. Dat doe ik dan ook graag.

Nieuwe dingen leren
Er zijn veel dingen waarvan ik hoop dat ik ze ook op de nieuwe aarde zal kunnen doen. En ergens verwacht ik ook van wel. Boeken lezen, bijvoorbeeld. Nieuwe dingen leren. Ik kan me niet voorstellen dat we in één klap alles weten als we daar zijn. Ik hou mijn nog-te-lezen-lijst op Goodreads bewust onder de 200 boeken, anders rijst het de pan uit, maar stel je voor dat je een eeuwigheid de tijd hebt om boeken te lezen en dingen te leren! Ik zou eindelijk mijn Arabisch kunnen oppoetsen.

Er zijn veel dingen die ik dan zou willen doen. Waar komt al dat eten voor die feestmalen vandaan? Gewoon tevoorschijn gesproken door God? Of zijn er mensen, zoals ik, die van koken houden en daarmee aan de slag mogen? Dan hoef je nooit meer een recept aan te passen omdat je toevallig geen pilpelchuma in je keukenkastje hebt staan.

Niet meer vertroebeld
Schrijven, nog zoiets. We zullen tot in eeuwigheid God aanbidden, maar wie heeft het alleen over zingen? Ik aanbid God door te schrijven, dus dat zal daar ook wel kunnen. En als ik dan Arabisch geleerd heb, kan het ook nog in het Arabisch … En als we dan toch aan het dromen zijn: Een nieuwe aarde waar Tolkien en Lewis rondlopen (zoals ik wel verwacht), betekent ook dat ik samen met hen onderdeel kan zijn van een soort Inklings-in-het-hiernamaals.

En een laagje dieper: liefhebben. Stel je voor dat je blik op mensen nooit meer wordt vertroebeld door wantrouwen, onzekerheid, jaloezie, angst of simpelweg het onvermogen de ander te kennen. Dat je anderen kunt liefhebben vanwege hun persoonlijkheid, geschiedenis, gaven en potentie. Jezus zei dat we niet ‘trouwen en uitgehuwelijkt’ zullen worden. Toch hoop ik ook dan mijn vrouw speciaal lief te kunnen hebben boven anderen die ik liefheb.

Naar Gods beeld
Uiteindelijk komt het hierop neer: Veel van mijn verlangens, interesses en dromen komen voort uit wie ik ben en hoe God mij gemaakt heeft. Dat geldt voor iedereen. Het verlangen om te leren en te groeien, het verlangen om te creëren en lief te hebben, het verlangen om je te verbinden en relaties aan te gaan. Verlangens die voortkomen uit het feit dat we naar Gods beeld geschapen zijn. Daarom kan ik me niet voorstellen dat die verlangens er later niet meer zijn en dat we er niet meer mee aan de slag kunnen. Ze uitleven is immers God aanbidden.

Daarmee heeft mijn dromen over de nieuwe aarde een dubbel gevolg. Ik verlang ernaar om daar te zijn en ten volle te kunnen leven. Maar ook: ik verlang er des te sterker naar nu al met die dingen bezig te zijn en op die manier God te aanbidden. Verlangen voor de toekomst en actie voor het heden. Ja, ik vind het heerlijk over de nieuwe aarde na te denken. Het zet me zo lekker weer met beide benen in het nu.